Артланд Драгонс - американците от Германия


Артланд Драгонс - американците от Германия
12-11-2007 19:02 | Александър Сотиров

Следващият съперник на Лукойл Академик в турнира за УЛЕБ Къп - отбора на Артланд Драгонс е един от най-постоянните отбори в Германия в последните сезони, а участието му в тазгодишното издание на УЛЕБ е първо за отбора в европейските клубни турнири в цялата му история, и същевременно, плод на постоянството и труда на германците в последните няколко години.
 

Артланд Драгонс се ражда 7 години след Академик - през далечната 1955 година под името КТСВ Куакенбрюк 1955. В първите години на създаването си Куакенбрюк се лута безславно по долните дивизии на Германия, и му отнема близо 15 години до първия по-значим успех на малкия клуб - влизането във Втора Дивизия на Германия.

Ключовата фигура за възхода на Артланд е Гюнтер Колман, като след като той поема спонсорството на клуба, като го прекарва от втора регионална лига до най-силната дивизия в Германия.
 

През последните сезони, вече по-известни на широката публика като Драконите, идват и по-значимите постижения.
 

През 2004 клубът завършва на пето място, а през следващия сезон драматично губи четвъртфиналната серия с 3-2 от Скайлайнърс. През 2006 отново заема петото място, като отново отпадат с 3-2, но този път от Бремерхафен и на едно стъпало по-високо - полуфиналните серии, като в Купата на Германия достига до същия етап. През изминалия сезон, Драконите буквално хващат последния влак за плейофите, и бият всички наред - шампиона от редовния сезон Алба Берлин с 3-2, обръщат Райн Енерги от 1-2 до 3-2 в полуфинала, и единствено на големия финал губят от шампиона Брозе Баскетс.
 

Със започването на европейската одисея на Крис Флеминг и отбора му, в който има 9 американци единствения логичен въпрос би бил: "Докъде ще стигнат този път?"


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи