Лукойлски баскет-рецитал в София


Лукойлски баскет-рецитал в София
Антич с поредна забивка (снимка: sport1.bg)
13-11-2007 20:01 | Александър Сотиров

Лукойл Академик спечели поредния си мач с голяма разлика и този път за разнообразие съперника не бе български. „Студентите” буквално се подиграха с вицешампиона на Германия Артланд Драгонс и ги победиха с цели 44 тчоки разлика 109-65. Те си бяха взели забележка след слабата игра през миналата седмица в Рига и сега бяха на другия полюс. Колкото слабо играха в латвийската столица, толкова тази вечер те разкриха всичките си баскетболни умения. И то не един и двама, ами почти целия тим бе на максимума от възможностите си.

Още в първата четвърт се разбра, че Лукойл Академик няма да имат никакви проблеми след като вкараха цели 32 точки и показаха, че имат ден в стрелбата. Гостите бяха в мача само за няколко минути. От 8-9 в полза на гостите домакините направиха серия от 18-0 и набързо взеха контрол над събитията на терена. На полувремето резултата вече бе 21 плюс за Лукойл Академик и остана само въпросът с колко ще победят в края на срещата. Вместо обичайното отпускане, баскетболистите на Лукаич изненадоха с още по-агресивна игра селд почивката и набързо разликата стана 40 точки.
 

Феномален мач направи новият плеймейкър на отбора Уили Дийн, който даде тон в началото и бе в основата на разгромния резултат. Американецът пристигна в събота, но това не му попречи да бъде истински лидер на отбора само след два дни престой в столицата. Той завърши с 16 точки, 12 асистенции и 3 отнети топки. Фантастично изиграха срещата Перо Антич с 24 точки, Ненад Чанак с 23, Дантей Смит с 16 и Ристе Стефанов и Мурило Да Роса с по 12 точки.
 

Единственият минус в този брилянтен мач за Лукойл Академик е приноса на българите в него. Той се изразява само в 3 точки за апитанът Тодор Стойков, играл само 8 минути в срещата. Чавдар Костов влезе, но не успя да вкара. Банев, Зафиров и Христов не бяха пуснати от треньора Лукаич, въпреки голямата разлика. Но това е нормално, в тези срещи се гони голям резултат и се играе сериозно до последната минута, още повече, че четвъртият отбор в крайното класиране ще му се гледа головата разлика по всяка вероятност.  Тази победа връща реално шаносвете на „студентите” да завършат успешно УЛЕБ кампанията си и да продължат в следващата фаза.
 
Гостите започнаха с голямо самочувствие и въпреки, че на моменти се опитваха да се върнат в мача бяха тотално надиграни. Тяхната защита през целия мач изглеждаше смешно срещу разигралите се домакини. Със сигурност треньорът на гостите ще има доста видео за гледане през седмицата.  
Отбраната на „американизирания” отбор на гостите не успя да се проивопостави, а това даде предпоставки на някои от състезателите на Лукойл да поиграят и за публиката. Те спечелиха публиката в залата със зрелищни забивки и отлични комбинации помежду си. Освен това показаха и добър процент в стрелбата от разстояние като вкараха 12 от 27 опита от тройката. Пропуските от наказателната линия останаха незабележими в този мач.  
 
Само двама от американците успяха да достигнат двуцифрената точкова граница, Ламонт Макинтош и Теранс Томас завършиха с по 11 точки. 

Като цяло Лукойл взеха 21 борби повече (45-21) и подадоха 20 асистенции повече от съперника (30-10). Веднага след срещата всички си задаваха защо българският шампион „проспа” мача в Рига срещу един отбор, който по нищо не е по-добър от нашия. 

Това е най-голямата победа на Академик в европейските клубни турнири от 1974 година, когато „студентите” побеждават мароканския Беркане Танжие със 112-53. Тогава Мароко имаше представители в турнирите на ФИБА Европа.
 

Предстои трудно гостуване в Тревизо на италианския Бенетон, а немците посрещат АСК Рига у дома. Двата мача са идният вторник.

 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК – АРТЛАНД ДРАГОНС 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи