Понякога най-доброто отсъждане е да не свириш


Понякога най-доброто отсъждане е да не свириш
15-11-2007 20:09

      По правилник опитът за стрелба започва, когато “състезателят започне продължително движение, което обикновено предшества напускането на топката от ръцете му”. Трябва да сте напълно наясно с това, когато отсъждате фаул – продължително ли е движението или не? Кога действително е извършено нарушението? Постоянството е най-съществено в тази важна ситуация, както и чувството за играта. Избягвайте мистериозни отсъждания, които могат да предизвикат обвинения в непоследователност и слабост.
 
      Съприкосновение срещу състезател в положение на стрелба, възникнало след напускането на топката ръцете на състезателя, трябва да се разглежда в контекста на конкретната ситуация. Отнема ли съприкосновението някакво предимство на стрелящия? Сериозно ли е съприкосновението? Може ли стрелящият да продължи нормално играта си? Нарушен ли е ритъмът на играта? Докосването не е основание за допълнителен наказателен удар, ако е вкаран кош и играта се подновява без прекъсване или протест. Оценявайте по достойнство добрия защитник, който скача в цилиндъра си и удря топката или ръцете на стрелящия, докато той все още я държи. Това не е фаул дори по правилник.
 
      Разбирайте и прилагайте принципа на вертикалност последователно и с постоянство. Защитник, заел правилна защитна позиция, има право на пространството в цилиндъра си от пода до тавана. Той може да вдигне ръцете си нагоре, докато е на пода и може да скочи вертикално нагоре с ръце над главата си в границите на цилиндъра си. Ако настъпи съприкосновение, защото нападателят премества вдигнатите ръце на защитника или скача вътре в цилиндъра на защитника, тогава вниманието трябва да се насочи към действията на нападателя. Кой предизвиква съприкосновението?
 
      Ако комуникацията между съдиите е на ниво и тълкуването на съприкосновенията е последователно, никога не би трябвало да възникват двойни нарушения в резултат на противоречащи си отсъждания на двамата съдии за една и съща ситуация. Правилното местоположение и зрителната връзка между двамата колеги, както и изчерпателният разговор преди срещата, им помагат те да се представят като добър екип.
 
      Не кръшкайте в ситуация, когато зачитате кош на нападател, който очевидно е извършил нарушение преди топката да напусне ръцете му. Това не е авантажна ситуация, а грубо незачитане на правилата от съдията. Подобно, избягвайте мистериозни отсъждания (сякаш извадени от ръкава на фокусник), които явно не са в духа на играта и показват липса на чувство за това, което действително се случва на игрището. Отсъждайте това, което е нужно.
 
      Техническите нарушения са точно това, което подсказва името им – в тях няма нищо лично. Това са наказания, въведени, за да се уредят технически нарушения на духа и целите на правилата. От съществено значение е използването им и прилагането им във времето да бъде логично и честно. Състезателите и треньорите правят това, което им разрешат съдиите. Неразумно е да наказвате състезател или треньор за действия или поведение в края на играта, които са били постоянни и толерирани още от началото.
 
      Всеки съдия си отговаря за съответната крайна, странична и средната линия, но не е необичайно съдията да се окаже в положение, когато не е ясно кой е докоснал последен топката преди тя да излезе извън игрището. При такива ситуации активният съдия трябва да погледне към колегата си и да потърси помощ, а не да прави “експертно отгатване” за това, кой отбор трябва да притежава топката за вкарване в игра отстрани. Свободният съдия трябва ясно да определи посоката на игра (разбира се ако може да я определи), след като е установил зрителна връзка с активния съдия. В такива случаи бъдете убедителни.
 
      Използвайте свирката си, както използвате клаксона на колата си. Само когато е нужно. Водете играта така, както диригентът води оркестъра си, с чувство за плавното протичане на играта. Оприличавайте протичането на играта с изпълнението на музика от оркестъра. Забавлявайте публиката, не спирайте музиката, освен ако нямате друг избор.
 
      Когато двама противникови състезатели се борят за позиция под коша, особено след стрелба, взимайте предвид принципа за авантажа, когато е вкаран кош или защитник овладее борбата. Дали съприкосновението влияе на играта?
 
      Едно от най-трудните неща в баскетболното съдийство е да НЕ се свирне. Замълчаването НЕ Е абдикация от отговорността да свирнеш, а е ситуация, при която съдията с чувство към играта преценява, че съприкосновението или обстоятелствата не налагат играта да се спре.
 
ФРЕД ХОРГАН

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи