Седмица на баскетбола и Спешъл олимпикс у нас


Седмица на баскетбола и Спешъл олимпикс у нас
Людмил Хаджисотиров
16-11-2007 17:07

БФ Баскетбол ще проведе преконференция по повод обявяването на „Седмица на баскетбола и Спешъл олимпикс”, провеждана по инициатива на ФИБА-Европа и и Спешъл Олимпикс Европа/Евразия. Срещата с изпълнителния директор на БФБаскетбол Иван Ценов, председателя на Спешъл Олимпикс БългарияХристо Христозов и специалният посланик на инициативата за България - Людмил Хаджисотиров (ЦСКА Интерлоджик) ще бъде на 20 ноември (вторник) в 12,30 ч. в „Пресклуб България”.
 

С различни инциативи баскетболната седмица ще включи 13 000 играчи в неравностойно положение от 30 страни по цял свят в дните между 24 ноември и 2 декември. Темата на тазгодишното издание е „Нови треньори и сътрудничество с университетите”. Специален посланик за България ще е гардът на ЦСКА Интерлоджик Людмил Хаджисотиров.
 

Седмицата е кулминацията на инициативата на ФИБА-Европа и Спешъл Олимпикс Европа/Евразия, която стартира през 2004 г. Целта на сътрудничеството на двете организации е да подпомогне развитието на баскетбола сред хора с умствени увреждания. От началото до сега броят на баскетболистите с интелектуални недъзи е нарастнал от 13 000 до 40 000. Една от основните цели на инициативата на ФИБА-Европа е обвързването с проблемите на тези хора на националните федерации и професионалните клубове.
 

„ФИБА-Европа продължава подкрепата си към Баскетболната седмица на Спешъл олимпикс като част от нашата отговорност да представяме най-висшите ценности на спорта във всички обществени нива”, каза по този повод генералният секретар на ФИБА-Европа Нар Занолин.


„Особено сме щастливи, че ФИБА-Европа и националните баскетболни федерации и професионалните клубове продължават да подкрепят  Спешъл олимпикс и с инициативи като „Баскетболната седмица” продължават интегрирането на хората с умствени недостатъци в обществото”, допълни директорът на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия – Майкъл Смит.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи