7 години история, две титли на Украйна


7 години история, две титли на Украйна
Александър Волков - основателят на БК Киев
26-11-2007 15:09

Утрешният съперник на Лукойл Академик - БК Киев - е със сравнително кратка, но успешна история.
 
Баскетболът винаги е бил популярен спорт в Украйна и нейната столица Киев е град със сериозни баскетболни традиции. Най-известният клуб от Киев дестилетия наред е Строител, средняк в първенството на СССР и шесткратен шампион на Украйна от 1992 до 1997. Нещата обаче се променят, когато през 1999 е основан БК Киев. Негов основател и играещ президент тогава е Александър Волков - първият играч от СССР в НБА (в края на 80-те), превърнал се в "кръстникът" на украинският баскетбол.
 
БК Киев се включва в Суперлигата на Украйна през сезон 1999-00 и турнира за Купа Корач през 2000 г. Инвестицията с привличането на играчи като Станислав Медведенко (бъдещ двукратен шампион на НБА с ЛА Лейкърс), Къртис МакКантс и Григорий Хижняк се възвръща веднага с титлата в Суперлигата и достигане до груповата фаза за Купа Корач.
 
През следващите сезони БК Киев продължава да бъде на ниво, превръщайки се в един от двата най-силни отбора в Украйна, заедно с Азовмаш Мариупол. Киевчани (известни неформално като "Вълците") завършват втори в Суперлигата през 2001 и 2002, въпреки че имат играчи като Шон Корнел, Джейсън Кроу и легендарните ветерани Волков и Римас Куртинайтис. Въпреки че съставът му през 2003 е изцяло от украинци, БК Киев е трети в първенството, но с привличането на Сергей Шикалкин и Реджи Гиъри през следващия сезон е отново финалист.
 
БК Киев най-после триумфира с втората си шампионска титла на Украйна през 2005 г. Достига също и до финала за Купа ФИБА Европа, в който губи със 74-85 от Динамо Санкт Петербург. В този най-успешен за клуба сезон старши треньор е италианският специалист Ренаро Паскуали, а в отбора, заедно с Шикалкин, са Ламар Гриър, Маркъс Норис, Янис Янулис и Марчело Никола.
 
През 2006 на клуба му е поверено домакинството на финалната четворка за ФИБА ЕвроКъп, но губи на полуфинал (78-88) от бъдещият шампион Ховентут и остава с бронзовите медали.
 
През 2006 и 2007 г. БК Киев достига до финал за титлата на Украйна, но и двата пъти губи от Азовмаш. През 2007 обаче добавя още един трофей в колекцията - Купата на Украйна.
 
Той е първият украински отбор, който играе в турнира за Купа УЛЕБ.
 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи