Мурило да Роза: Тук за първи път видях сняг


Мурило да Роза: Тук за първи път видях сняг
Мурило да Роза
29-11-2007 20:20 | 7 дни спорт

Мурило да Роза е първият бразилски баскетболист в българското първенство. Той дойде при шампиона Лукойл Академик преди повече от месец и веднага получи контузия в рамото. 24-годишният бразилски национал разказа пред вестник "7 дни спорт" за първите си впечатления от Лукойл Академик и България. 
 
Лукойл Академик нанесе първа загуба на непобедения до момента украински отбор. С какво победихте БК Киев?
”Представихме се силно. Играта беше равностойна, но в края се разиграхме още повече. Бяхме добри в защита и използвахме възможностите при контраатаките.”
 
 
Наистина успяхте да излъжете украинците в последните минути. Кое ви помогна?
”Концентрацията. Бяхме съсредоточени до последно. За нас двубоят срещу БК Киев беше от особено значение - на живот и смърт. Защото при евентуална загуба щяхме да изостанем много в класирането, а украинците щяха да са далеч напред с четири успеха. Нещата бяха доста деликатни. Сега всичко е различно и можем да се борим дори за първото място.”


В най-важните минути играхте без единствения си плеймейкър Уили Дийн III. Това не ви ли дойде в повече?
”Той е основна фигура. Без него се налага да импровизираме. Когато го няма на полето, Ристе Стефанов и Донта Смит изпълняват ролята му.”

Лукойл Академик е в този състав от съвсем скоро - вие пристигнахте преди малко повече от месец, а Уили Дийн дойде дори по-късно. Въпреки това на полето се разбирате добре. Така ли е всъщност?
”Истината е, че това се постига с труд. С всеки изминал мач и всяка тренировка ние подобряваме играта си.”

Какво смятате за публиката?
”Хората по трибуните знаеха, че двубоят ще е труден за нас и ни помогнаха много.”

Доволни ли сте от своята игра?
”Не, в този мач не. Знам, че мога много повече. Все още се нуждая от малко време, преди да започна да помагам повече на отбора. Освен това още с идването ми получих контузия в рамото и това забави адаптацията ми. Наскоро пък се разболях. Надявам се скоро да мога да дам всичко, на което съм способен. Искам да играя повече в мачовете на отбора и знам, че имам силите да си заслужа мястото.”

Как виждате ситуацията в група Н от купа УЛЕБ?
”Определено победата във вторник отваря възможности пред нас да продължим напред. Иначе щеше да стане сложно. Време е да спечелим и първи мач извън София.”

Ще стане ли това още следващия вторник срещу По-Ортез във Франция?
”Няма да е лесно. Срещата е много важна за тях, защото са последни в класирането и едва ли ще загубят леко като домакини.”

Как се разбирате с останалите в отбора? Вие сте бразилец, има българи, американци, сърби, македонци?
”За първа година играя в чужбина. Лятото отидох в Макаби (Тел Авив) и тогава ми беше много трудно, защото почти не знаех английски. След като ме изпратиха тук, вече бях по-добре. Знам основните термини, а с колегите се разбирам. Справям се.”

Мнението ви за българското първенство?
”Струва ми се, че първенството е слабо.”

Скучно ли е да играете в срещи, които предварително знаете, че са спечелени?
”Не, не. Длъжни сме да излизаме във всеки двубой с еднаква нагласа, без значение дали става дума за УЛЕБ или за вътрешното първенство. Наскоро при един от мачовете си в България играхме лошо и спечелихме с малка разлика. Затова е нужно да сме концентрирани.”


Слабото първенство пречи ли на Лукойл при срещите от евротурнирите?
”Да. От една страна е така. Но ние се опитваме да компенсираме тези недостатъци със здрави тренировки.”

Как се чувствате като първия бразилец в българското първенство?
”Е, аз бях първият бразилец и в Макаби (Тел Авив). Всъщност не мисля за това. Тук съм да играя.

Вие обаче не сте случаен бразилец - играете в националния отбор...
”Да. Там съм по-уверен, защото играя на позиция 4. Тук ме пускат на нетипичната за мен №5. Така трябва да се изправям срещу по-силни физически съперници и това малко ме затруднява, но ще свикна. Пак казвам - важното е, че Лукойл побеждава. Това ме прави щастлив.”

Съжалявате ли, че ви преотстъпиха, а не останахте в Израел?
”Макаби наистина е впечатляващ отбор. Там всичко е перфектно. Убедих се само за единия месец, в който бях там. Структурата на тима е професионална и определено искам да играя за Макаби. Сега обаче съм тук и ще се постарая да направя силен сезон с Лукойл Академик. А и човек никога не знае какво ще е бъдещето му."

Има ли отбор, в който мечтаете да играете?
”Наистина искам да се върна в Макаби. Те са голям отбор. Бих използвал всяка възможност, за да спечеля място в тима. Иначе кой не иска да играе в НБА? Това обаче е много трудно.”

Преди мач имате ли ритуал?
”Първо си поспивам добре, а след това слушам бразилска музика и реге. Харесва ми Боб Марли. Иначе не съм много по суеверията. Има спортисти, които вярват. Например ползват определени чорапи за мачовете. Аз съм по-спокоен в това отношение.”

С кого от съотборниците си в Лукойл Академик се разбирате най-добре?
”С всички момчета съм в добри отношения. Във времето извън тренировките се виждам с Пепи Зафиров. Излизаме четиримата със съпругата ми Карина и неговата приятелка. Разбираме се отлично. Даже след победата на БК Киев вечеряхме заедно.”

България харесва ли ви?
”Наскоро излязох с колата из София и се загубих. Столицата ви е много голяма. Има много за разглеждане. Бих искал да се науча да карам ски. Тук за първи път видях сняг - бях зад прозореца. Но аз съм бразилец и не мога да сравнявам Бразилия с което и да било друго място.”

Какво правите в свободното си време?
”Обичам да гледам футбол. В Бразилия ходя на мачове на Гремио. Иначе е хубаво човек да пътува и да опознава нови места.”


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи