Пини и Род победени от ТАУ


Пини и Род победени от ТАУ
Родерик Блекни (сн.: euroleague.net)
13-12-2007 06:47

Отборът на ТАУ Керамика се реваншира пред своите фенове за първата си домакинска загуба в Евролигата от над две години (преди две седмици от ЦСКА Москва), като този път не сгреши във Фернандо Буеса Арена и се наложи над Олимпиакос със 75-64. Дори силната игра на българския национал Родерик Блекни, в отсъствието на контузения титуляр на неговия пост Лин Гриър, не бе достатъчна за победа на гръцкия тим. Отборът на Род и на новия му треньор в националния ни тим Пини Гершон водеше в резултата преди последната четвърт, но в нея отбеляза само 5 точки за всичките 10 минути и логично загуби с 11 разлика. Това може да изиграе лоша шега на Олимпиакос, след като те победиха ТАУ само с 5 т. в Атина на старта на Евролигата и при евентуално равенство в точките накрая испанците ще имат предимство от преките двубои. Тимът от страната на баските вече е с 5 победи и 3 загуби, докато активът на съперникът им в група А е 4-4.
 
През първите три четвърти мачът бе равностоен и оспорван, с няколко обрата в полза и на двата отбора. Род не беше в стартовата петица на Пини Гершон, но след като тимът му загуби първата четвърт с 25-14, бе пуснат в игра на мястото на другия резервен плеймейкър Теодосич и веднага се включи много добре в помощ на Мачияускас. Благодарение на двамата гостуващият отбор успя да обърне резултата още до почивката - 36-38, а тази втора четвърт беше белязана и от прехвърчане на искри на игрището и няколко техически нарушения.
 
След почивката двойката гардове Мачияускас/Блекни продължи да води успешно атаката на Олимпиакос и преднината бе увеличена. След това обаче скритият коз в гардовата линия на ТАУ - Пабло Приджони - също се разигра и с добра стрелба отдалеч "разби" зоновата защита на Пини Гершон, за да се стигне до нов обрат - 57-52 за домакините. Тук пък отново се намеси Род Блекни и при 57-54 реализира набързо една стрелба от далечно и една от средно разстояние за поредния обрат - 57-59 след края на третата част.
 
Тогава обаче дойде и тази ужасна за гостите последна четвърт, в която те бяха тотално спряни от агресивната персонална защита на ТАУ. Гърците продължаваха да играят зона и с нея на свой ред спряха устрема на домакините, които бяха вкарали 9 безответни точки от началото на частта. Но самите те така и не можаха да вкарат в продължение на повече от 5 минути. Единственият кош от игра на Олимпиакос за цялата последна четвърт беше тройката на Милош Теодосич, който бе заменил Род Блекни.
 
Мирза Телетович бе най-резултатен в мача за ТАУ с 19 точки, Пийт Микъл отбеляза 12 т. и грабна 9 борби, а Зоран Планинич и Игор Ракочевич добавиха съответно 12 и 10 т. Арвидас Мачияускас записа 14 т. за Олимпиакос срещу бившия си тим, Марк Джаксън добави 12 т. и 8 борби, а Кинтел Удс - 10 т. Но най-полезен, не само за гостите, а и въобще в мача, бе Род Блекни. За по-малко от 24 минути игра той записа 13 точки с почти безгрешна стрелба (6/7 от игра) и 3 асистенции, както и отлична игра в защита - 6 отнети топки и 2 борби.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ТАУ - ОЛИМПИАКОС
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ТРИТЕ ГРУПИ НА ЕВРОЛИГАТА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи