Ако играчите знаят всичко, треньорите няма да ги има


Ако играчите знаят всичко, треньорите няма да ги има
15-12-2007 11:08

Тактическа грешка, липса на комуникация, играчите трябвало да знаят. Елементарно Уотсън, нали...

Добре, че отборът победи, а победителите не ги съдят. Представете си обратната ситуация, допускаш тройка, изравняват ти, след което те бият в продължението. Тогава каквото и да казваш след мача, вината на треньора ще бъде най-голяма. А ситуацията дали си победил или си загубил е една и съща. При това тя се разви след едноминутно прекъсване.

100 % играчите наистина трябва да знаят. Но треньорите нали са затова, да им казват какво да правят на терена. Иначе те ако знаят всичко, треньорите по света ще останат без работа. Лукойл Академик е лицето на българския баскетбол и ако в България може да си позволиш да се отнасяш снизходително, утре в Европа ще бъдеш наказан. И тогава такива елементарни грешки може да ти костват класиране в следващата фаза, може да те изхвърлят в елиминациите или дори да ти се изплъзне купата, ако играеш финал. И тогава оправдания от сорта „липса на комуникация” няма да се броят.

В Америка ще те потупат по рамото и ще кажат „правилно го изигра”. Специалистите там имат друго разбиране за тази ситуация. Първо от уважение към съперника и второ там смятат, че шансът противника да вкара от тройката е по-малък, отколкото да се довкара при евентуален пропуснат наказателен удар. Да, ама тук в Европа е закон да се направи фаул, просто тукашният калкулатор действа по-различно. А и тройката е по-близо, тоест шанса за три точки е по-голям.

Американците са царе на изчисленията, но затова напоследък все по-често незнаят как да се справят с  отборите от останалата част на света. Явно тук не са си направили добре сметките. И със сигурност голяма част от елита на европейските треньори могат спокойно да водят отбори отвъд океана и не само не отстъпват на тамошните, но са и по-добри от тях.

Друг е въпросът, че нас ни смятат за аборигени и въобще не ни броят. Още повече като видиш в какви условия играем баскетбол направо ти прилошава. Дали бразилецът вчера се е питал на кой свят е след като той такива ниски температури през живота си не е срещал. А градусите в залата определено не минаваха в положителната графа на термометъра. Ние пишем история в баскетбола след като една малка печка, добила и телевизионна реклама отоплява цяла зала, било то и не толкова голяма като „Триадица”. Играчите трябваше да изиграят 30 минути, за да влязат в час. Първото полувреме играеха с "ръкавици" и нормално стрелбата им бе 2 от 26 от тройката. А дългите "клинове" вече са почти задължителен аксесоар от екипа на някои играчи. А сакото, което пък задължително старши треньорите трябва да обличат по време на срещите отстъпва мястото на дебели вълнени пуловери.

За съжаление условията в повечето зали в страната са такива. Ами как хората да отидат на такъв интересен мач, като ще предпочетат да си го гледат по телевизията вместо да се разболеят в залата. Вече цяла година сме в Европа, но от това по-топло в нашите зали не е станало. Напротив, все по-студено е. И никой никакви мерки не взима...


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи