Победа над Бенетон гарантира на Лукойл Академик минимум второ място


Победа над Бенетон гарантира на Лукойл Академик минимум второ място
Една победа класира Стойков и компания
20-12-2007 15:06

След изиграването на 35 мача във всяка група на турнира за купата на УЛЕБ се изясниха доста неща.  За следващият етап се класират трите първи отбора от всяка една от 9-те групи плюс най-добрите 5 отбора от тези, заели четвърти места – общо 32 отбора. Някои тимове от тези групи вече се класираха, други вече нямат шанс. Остават 15 мача във всяка група, все ще има доста въпросителни, които трябва да получат отговор.

Ето един кратък анализ на групата на нашият представител - Лукойл Академик, какво предстои на всеки отбор веднага след Нова година и шансовете им за класиране за следващата фаза на елиминациите.

 

УЛЕБ Къп, Група Н
 
1. Лукойл Академик (5-2)
Българският шампион на теория вече се класира за следващата фаза. Остава това да стане и на практика, а за това е нужна една победа. Остават три мача до края, при това два от тях са пред собствена публика в София – срещу Бенетон Тревизо и По Ортез. Освен това Лукойл Академик гостува на БК Киев. Победа над аутсайдера По Ортез гарантира на 100 % участие в елиминациите. Тя със сигурност ще постави българите над По Ортез, АСК Рига и Артланд Драгонс и те ще бъдат недостижими за тях. Единственият отбор, който може да се изравни с тях ще бъде Артланд Драгонс, но като се има предвид, че Лукойл Академик ги би два пъти (при равен брой точки се гледат мачовете между отборите с еднакъв актив) няма как и на практика да бъдат задминати от тях.
Ако успеят да се справят и с Бенетон Тревизо у дома в първия европейски мач след Нова Година, Лукойл Академик ще имат гарантирано минимум второ място в групата. При условие, че „студентите” ще бият По Ортез в последния кръг, няма как италианците ги да достигнат дори да спечелят другите си два мача. Оттам нататък за Лукойл Академик срещата в Киев ще се превърне в битка за първото място и заемане на по-добра изходна позиция за жребия за следващите етапи. Ако БК Киев се препъне веднъж в другите две срещи, то за Лукойл Академик ще бъде достатъчна и загуба до 7 точки, за да спечелят групата.
 
2. БК Киев (5-2)
Украинците гостуват на Артланд в Германия и По Ортез във Франция, а приемат Лукойл Академик. Една победа от тези три мача ще им гарантира участие по нататък. Като се има предвид, че По Ортез вече отписа УЛЕБ едва ли БК Киев ще срещне особени трудности срещу тях на 8 януари. Както вече споменахме това ще направи битката в Украйна между тях и Лукойл Академик един своебразен финал в групата. Разбира се преди това „студентите” трябва да спечелят срещу Бенетон в София.
 
3. Артланд Драгонс (4-3)
Приемат БК Киев и гостуват на АСК Рига и Бенетон Тревизо. Като се има предвид, че германците играят трудно навън, а в Квакенбрюк гостува силния отбор на Киев нямат особено голям процент за продължаване напред. Все пак с една победа може да достигнат магическото число 5, което дава някаква надежда да се класират като четвърти отбор. А пък ако тя дойде в Тревизо срещу директния съперник Артланд може да станат и трети. Но все пак трябва да сме реалисти и може би за тях мачът на истината ще бъде в Рига срещу АСК.

---------------------------------------------------------------------------------------

4. Бенетон Тревизо (4-3)

Италианците набраха скорост и след като стартираха с 1 победа от първите си 4 мача направиха поредица от три поредни успеха. Явно турчина Октай Махмути успя да промени някои неща и отбора излиза от кризата. Трябват им две победи, за да се класират за 1/16 финалите. Гостуват на Лукойл Академик и АСК Рига, а приемат Артланд Драгонс. Загуба в София обаче ще направи срещата против АСК Рига в последния кръг решаваща за класирането на Бенетон.
 

5. АСК Рига (2-5)

Все още имат шанс, но за целта трябва да спечелят всичките си мачове оттук до края. Това е единствения начин. Играят у дома срещу Артланд Драгонс и Бенетон Тревизо, а гостуват на По Ортез. Ако успеят във всичките от тях може да влязат във въртележка, която да ги направи трети, което ще ги класира директно или четвърти, което може да им даде шанс да се промъкнат между петте отбора заели тези места. Една издънка и са аут.
 

6. По Ортез (1-6)

Пълно разочарование през този сезон. Французите не само показват слаба форма в първото си участие в УЛЕБ, но и се въртят около последното място в първенството на Франция. Не му отива на този отбор с изключителни успехи през последните години и неизменен участник в Евролигата да се срине по този начин. Без никакви шансове за класиране.
 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА Н НА УЛЕБ КЪП


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи