Агнеса Дойчинова - MVP на първата фаза


Агнеса Дойчинова - MVP на първата фаза
Агнеса Дойчинова
28-01-2008 14:34

Агнеса Дойчинова е състезателката с най-висок среден коефициент, както и победителка в още четири от индивидуалните класации на завършилия снощи първи етап от редовния сезон в женската А-1. 34-годишният център на Рилски спортист доминира във вътрешното ни първенство, в което, като изключим отборите на Лукойл Нефтохимик и Дунав Еконт, се подвизават повече млади момичета. А всички те имат още много да учат, за да достигнат опита и класата на Дойчинова.
 
Това, че големият стаж и натрупан опит са най-важни в женското ни първенство, се потвърждава и от следващите няколко имена в подреждането за MVP на първата фаза: Втора е 35-годишната Христина Минкова от Берое 2007; трета е 27-годишната Наталия Топалова от Лукойл Нефтохимик (далеч най-младата в Топ 5); на четвърто и пето място са съответно съотборничките им Елена Петрова (33 г.) и Жанета Жельова (32 г.).
 
Едва на 6-о и 9-о място по коефициент са първите две от малкото чужденки, играли през есента в България - словачката Барбора Фабианова и босненката Амра Мехмедич, които вече са освободени от отбора на Лукойл Нефтохимик. Останалите 3 места в Топ 10 се допълват от по-млади български момичета, които обаче също не са вече в девическа възраст: 7-а е Надежда Симеонова от Монтана 2003, 8-а - Роксана Йорданова от Дунав Еконт, 10-а - Радостина Славова от Лукойл Нефтохимик.
 
Средният коефициент, с който Дойчинова е MVP на първата фаза - 18.5 - е събран във възможните 12 мача от следните показатели: с 19.6 точки средно на мач тя и топреализатор на първенството, огромна разлика пред делящите 2/3-о място Минкова и Жельова (по 16.1 т. ср. на мач); с 10.7 борби средно на мач Дойчинова е безспорна шампионка и в борбата под кошовете - по 5 от тези овладени топки за мач са в нападение, което я прави номер 1 и по този показател; тя освен това има и по 0.7 асистенции и 1.2 отнети топки средно на мач.
 
Освен всичко друго ветеранката е и с най-много дабъл дабъл постижения - с двуцифрени активи от точки и борби, тя записа дабъл дабъл в три от всеки четири мача през сезона и със своите 9 има тройно повече от най-близките си конкурентки в класацията за най-много такива постижения - Жени Димитрова и Цветомила Петрова (и двете от Монтана 2003) имат по 3.
 
Първото място по борби за защита е за Минкова, която е хванала средно по 5.9 такива в осемте мача, които изигра.
 
Шампионка по асистенции е Албена Бачкова от Берое 2007, която подава по 3.09 средно на мач - общо 34 завършващи подавания в 11 мача. С три повече от нея (37) има Гергана Колева от НСА Делта, но тя е играла и един мач повече от Бачкова.
 
Елена Петрова е номер едно на първата фаза в А-1 по отнети топки с 3.42 средно на мач.
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА А-1 ЖЕНИ
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА НА А-1 ЖЕНИ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи