БК Вентспилс – отбор с 14-годишна история


БК Вентспилс – отбор с 14-годишна история
18-02-2008 17:30

В продължение на 7 поредни сезона, нямаше кой да спре Вентспилс в Латвийската лига, докато най-накрая миналата година не се появиха АСК Рига и сториха това. Ето защо, Вентспилс има своите причини да се завърне на терена по-силен и надъхан от всякога. 
 
Вентспилс е основан преди само 14 години и още през 1997-98 и след това 1998-99 е на финала на латвийското първенство. През следващите седем сезона – от 1999-2000 до 2005-06 нямаше тим на територията на Латвия, който да измести Вентспилс от трона на победителя.
 
Успехите на тима се пренасят и на международната сцена. През 2002 г. Той достига 3-то място в NEBL (Балтийската лига), а през 2003 – FIBA Champions Cup. От следващия сезон, Вентспилс вече се състезава в УЛЕБ. Първата им поява е впечатляваща – те завършват – 7/3 в групите, но в последствие отпадат на осминафиналите от Рефлекс. Година по-късно, Вентспилс са с подобрен състав. Печелят групата, премазват РайнЕнерги на осминафиналите, но на четвъртфинала доза шанс не им достига – биват елиминирани от Хемофарм само с 1 точка.
 
Вентспилс си е спечелил славата на домакински отбор, който не може да бъде победен у дома. Това ни бе показано ясно през сезон 2005-06, когато латвийците спечелиха всичките си домакински двубои в групите на турнира и така се класираха за следващата фаза. Отново липса на шанс и отнова загуба с 1 точка на осминафиналите, този път от Ланди Ренцо. У дома обаче, няма кой да им се опре и те печелят шестата си поредна титла. В новата схема на Балтийската лига, пък, стигат до финална шестица.
 
Миналата година, за пръв път от може би три години насам, Вентспилс загубиха у дома в груповата фаза на УЛЕБ, но това не им попречи да се класират за елиминациите. На осминафинала са пометени от Апоел Мигдал. В Балтийската лига станаха 3-ти, но загубиха шампионата на Латвия от възкръсващия АСК Рига.
 
Очакванията на всички за представянето на Вентспилс, при петото му участие в турнира за Купата на УЛЕБ, са големи. Тимът от своя страна се опитва да покаже, че все още може да бъде сред най-добрите в Европа и че времето на слава не е отминало.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи