Скоро задавали ли сте си въпроса...


Скоро задавали ли сте си въпроса...
Уилт Чембърлейн вкара 100 точки в един мач
30-01-2008 16:32

Наскоро да сте се питали кой е най-великият баскетболист за всички времена? Този въпрос беше забравен при наличието на непоставения под съмнение отговор: „Майкъл Джордан, естествено!”. Но ако се замислим, има още много велики спортисти, които са не по-малко сериозни претенденти за титлата „най-великия”. Като започнем от най-старата генерация – изградилите НБА – Уилт Чембърлейн, Бил Ръсел, Оскар Робъртсън, Бил Уолтън, Карийм Абдул-Джабар, минем през следващото поколение – Лари Бърд, Джон Стоктън, Меджик Джонсън, Майкъл Джордан, Карл Малоун, и стигнем до настоящето, огрявано от звезди като ЛеБрон Джеймс, Кевин Гарнет, Трейси МакГрейди и Коби Брайънт.

Много сложна за решение става задачата, защото всеки е дал много, и е трудно да се оценят постиженията на всеки като индивидуалност. Не можем да не погледнем сериозно на Карийм Абдул-Джабар – отбелязалият най-много точки в историята на НБА и участвал в 15 Мача на звездите, нито пък ЛеБрон Джеймс, който на крехката си възраст е счупил много рекорди и му предстои да счупи още. Той е един от най-комплексните играчи в лигата. Да не забравяме и индивидуалните геройства на г-н Брайънт. С безграничния си талант и с изключителната си офанзива той е допринесъл много.

Стана въпрос за комплексни играчи – тук идват Т-Мак и Кевин Гарнет, който е първият играч, влязъл в Лигата на извънземните директно от гимназията. Ами Меджик Джонсън и Лари Бърд и епичните битки помежду им начело на „Лейкърс” и „Селтикс”. Както и Бил Ръсел и единадесeтте му шампионски пръстена.

Все пак да не забравяме, че най-голямото индивидуално постижение е трипъл-дабълът. А как ви се струва трипъл-дабъл за цял сезон? Tова е постигнато от Оскар „Биг О” Робъртсън, постигащ средно 30 точки, 12 борби и 11 асистенции.

Но може би най-впечатляващата фигура в историята на НБА е Уилт Чембърлейн. Все ощe той държи много рекорди на лигата, най-впечатляващият между които е отбелязването на 100 точки в един мач срещу Ню Йорк „Никс”. Неговата смазваща доминация е наложила и много промени в правилника на НБА. Той има немислими постижения като вземане на 55 борби под коша и то срещу един от най-добрите центрове за всички времена – Бил Ръсел, както и това че се зарича да постигне най-много асистенции за сезон и така в края на сезона пред имената на всички гардове в лигата в списъка за асистенции изпъква Чембърлейн и неговaта позиция – център.

Така че, задайте си въпроса и добре си помислете за отговора...

И може би днешните суперзвезди трябва да мислят не само колко милиона им е заплатата, а да си спомнят за времената, когато лигата не е била толкова богата и дори е била пред фалит поради много скандали, но играчите са играли „за играта”, за чест, защото са мъже, и за най-важното – когато някой от нас си зададе въпроса „Кой е най-великият играч за всички времена?”, да си помисли „Да, това са най – великите играчи, защото те са самата игра, защото без тях тя не би съществувала”.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи