Кой за какво се бори днес в Евролигата


Кой за какво се бори днес в Евролигата
Луис Бълок се изправя срещу ПАО
31-01-2008 11:35

Кратък анализ на това, кой за какво ще се бори довечера в последния кръг на първата фаза на Евролигата. 
 
ГРУПА В
21.30 Уникаха – Ефес Пилзен
Ако Ефес Пилзен спечели в Малага, те ще завършат трети в тази група. Ако обаче по съшото време и Барселона спечели в Германия над Брозе Баскет, тази победа на турците е без никакво значение, защото те ще бъдат в трета линия така или иначе.
 
За Уникаха успехът им гарантира място във втора линия на жребия и нищо повече. Ако загубят отиват в трета урна. 
 
21.30 Армани Джийнс Милано – Льо Ман 
Мач без никакво значение и наслада за публиката още веднъж да наблюдава изгряващата звезда на италианския баскетбол Данило Галинари.
 
Льо Ман записа първа победа едва в предпоследния кръг миналата седмица. И двата тима са аут. 
 
21.30 Цибона – Лиетувос Ритас
Мач без значение за Цибона. Теоретично те все още имат шанс, но всички граничи с фантастиката. Сумата от точките на загубата на Партизан в Истанбул и победата на Цибона трябва да е повече от 93. Няма как да се случи на практика.
 
От друга страна гостите ще имат дале по-голяма мотивация да спечелят. Победа на Лиетувос Ритас ще ги направи победители в тази група и ще ги направи поставен отбор. Така те ще избегнат ЦСКА Москва, Панатинайкос и най-добрият втори отбор на жребия за Топ 16 и ще увеличат шасновете си за излизане от него. Имат равен брой точки с Макаби Тел Авив, но са ги били на два пъти през сезона и имат преимущество в директните двубои.Издънка на Лиетувос Ритас и успех на Макаби в Солун ще направи литовците втори в класирането в групата. Това със сигурност ще ги прати на втора линия и голяма вероятност да бъдат подводачи на един от двата горепосочени гранда – Панатинайкос и ЦСКА Москва. 
 
21.30 Арис - Макаби Тел Авив 
Победа на гърците и загуба на Ефес Пилзен в Малага ще ги направи четвърти в групата и ги праща в трета урна. Това обаче няма да има чак толкова голямо значение – дали си в трета или четвърта линия, при всички положения ще има по-големи фаворити за излизане от групите на Топ 16.
 
За Макаби Тел Авив обаче нещата стоят малко по-сериозно. Те търсят победа и загуба на Лиетувос или Реал Мадирд. Ако израелците спечелят в Солун и Лиетувос загуби, те ще станат първи в групата и съответно водач за жребия на Топ 16. Макаби Тел Авив имат шанс да бъдат в първа урна и като най-добър втори. За целта обаче трябва Панатинайкос да спечели в Мадрид срещу Реал. Загуба ще прати Макаби на второ или трето място в групата, което на практика няма никакво значение – те ще бъдат във втора линия на жребия и в двата случая.
 

ГРУПА С
21.00 Брозе Баскет – Барселона

Барселона е твърдо на трето място след тази фаза в група С и не може да бъде изместена. Тук обаче каталунците ще се борят за евентуално влизане във втора урна в която ще попаднат най-добрите два от общо три отбори, заели третите места. Барселона е доста неизгодна позиция, защото при евентуален успех на Уникаха над Ефес Пилзен единственият тим, който може да бъде достигнат е Тау Керамика с точкова разлика от +119. В момента Барса има +87, тоест трябва им победа от 33 точки разлика. Ако Уникаха загуби от Ефес Пилзен, тогава Барселона ще влезе във втора урна, тъй като имат по-добри показатели от турците. Ефес ще отиде в трета.
 

За германците от Бамберг е последен мач в Евролигата за този сезон. След срамната загуба преди седмица, те ще искат да измият срама от вкараните едва 37 точки в Белград.


21.00 Реал Мадрид – Панатинайкос (пряко по РИНГ ТВ)

Голямото дерби на вечерта. Успех на Реал Мадрид ще им гарантира поставено място в първата урна. Това означава, че те избягат от другите двата големи фаворита за титлата този сезон, единият от които е именно  Панатинайкос, а другия - ЦСКА Москва.
 

Панатинайкос си осигури първото място в групата, но освен за престиж момчетата на Желко Обрадович ще се борят да спечелят и по възможност да изхвърлят Реал от линията на поставените. За Панатинайкос ще бъде далеч по-изгодно „кралският” клуб да има по тежък жребий в Топ 16 и да не достигне до Файнъл Фоур, който ще бъде в Мадрид. Достигне ли дотам, Реал Мадрид очаквано ще има най-голяма поддръжка на фенове. Така за Панатинайкос, а и не само за тях оттук нататък целта е ясна – без Реал във Файнъл Фоур.
 

21.00 Фенербахче Юлкер – Партизан (на запис от 23.00 по Ринг ТВ)

Мач със значение само за Фенербахче. Победа на Фенербахче ще ги направи четвърти в група С, независимо от резултата в Рим. Това е така, защото Фенербахче има предимство в двубоите над Лотоматика Рома – били са ги два пъти. При загуба Партизан си остава шести и пак се класира по простата причина, че имат много добра точкова разлика и не могат да бъдат застигнати от другите шести отбори в групи А и В. Четвъртото място в групата ще прати турците в трета линия.
 
Ако Фенербахче загубят тогава става малко по-интересно. При победа на Лотоматика, Фенербахче ще стане пети или шести. Това обаче няма абсолютно никакво значение, защото и в двата случая Фенербахче и Партизан ще са в последната, четвърта урна.  
 
21.00 Лотоматика Рома – Шорал Роан
Успех на италианците ще ги направи четвърти само при условие, че Партизан победи в Истанбул. Загуба на Лотоматика и другият мач става без значение независимо от изхода – Фенербахче е твърдо на четвърто място, а Рома и Партизан отиват в последната урна на жребия.

Шорал Роан е поредното доказателство, че френския клубен баскетбол изостава от високите стандарти в Европа. Мач само за престиж за французите.
 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ЕВРОЛИГАТА


 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи