Българo-румънска баскетболна седмица в Русе


Българo-румънска баскетболна седмица в Русе
И на турнира Русчукъ Дунав Еконт игра с румънки
04-02-2008 15:02

За баскетболните фенове в Русе започващата седмица се очертава да бъде много интересна, благодарение на поредица от контролни срещи на женски, девически и детски тимове от крайдунавския град срещу съперници от Румъния.
 
Първо утре и в сряда в Русе ще пристигнат националните отбори девойки и кадетки на северната ни съседка, за да изиграят крайно любопитни мачове срещу кандидатът за титлата в женското ни първенство Дунав Еконт и неговата девическа формация (и двата тима с треньор Стефан Стефанов). Договорката за това гостуване е била постигната между директора на женското направление към Румънската баскетболна федерация и шефа на Дунав Еконт Николай Падалски, на работна среща по идея на Иван Дончев - координатор на ДАМС за Русе - и колегата му от регион Гюргево Николае Догару.
 
Припомняме, че именно съседният на Русе румънски град Гюргево бе домакин само преди месец на Балканиадата за девойки, която BulgarianBasket.com отрази подробно. На нея тимът на Румъния завоюва сребърни медали, а кадетският отбор на домакините (под името Румъния Б) завърши седми. Българските девойки се класираха шести, а в състава бяха и две момичета от Дунав Еконт - Александра Кънчева и Христина Герджикова.
 
Сега девойките на Дунав Еконт ще открият тази своеобразна "Българo-румънска баскетболна седмица" с мача си утре (5 февруари) от 19 часа срещу кадетките на Румъния. В сряда (5 февруари), също от 19 часа пък е гвоздеят на програмата - кандидатшампионките при жените в България - Дунав Еконт - срещу вицешампионките за девойки на Балканите - Румъния (18). Входът за двете срещи в зала "Дунав" е свободен.
 
Интересното е, че комшийският отбор кадетки е още по-добре познат в Русе от гостуването си преди година (на 17 февруари 2007) - тогава формацията р. 1992 г. на БК 97 Букурещ гостува за приятелски мачове с русенските си връстнички, а в този клуб целенасочено за събрани почти всички румънски националки на тази възраст.
 
Още едно гостуване от тогава ще се повтори пък в края на тази седмица - отборът момичета до 12 г. на Стар Букурещ ще пристигне в Русе за две контроли срещу съответната детска формация на Дунав с треньор Славея Златкова. Часовете на мачовете в събота и/или неделя предстои да се уточнят. Но едно е сигурно - тази седмица от утре до неделя ще бъде истински празник на женския баскетбол в Русе за състезателките от всички възрасти и за техните фенове.
 
 
Вижте още:
 
ОТБОРНА СХЕМА НА ДУНАВ ЕКОНТ 
ОТБОРНА СХЕМА НА РУМЪНИЯ (18) 

ОТБОРНА СХЕМА НА ДУНАВ (18)
ОТБОРНА СХЕМА НА РУМЪНИЯ (16)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи