Валентин Лазаров: Арто остави следа в световния баскетбол


Валентин Лазаров: Арто остави следа в световния баскетбол
Валентин Лазаров
04-02-2008 18:42 | gong.bg

„Арто имаше талант”, каза един от най-уважаваните българи във ФИБА Валентин Лазаров за Гонг. Тино, както го наричат познатите му е бивш международен рефер и комисар, бивш председател на НСКБ и член на техническата комисия към ФИБА-Свят и ФИБА-Европа.
„Артеник Арабаджиян е най-изявеният ни съдия в световен мащаб. Бил е номиниран за най-много финали на големи първенства. Остави следа в световния баскетбол”, разказва Валентин Лазаров за своя приятел, който бе избран сред 5-те най-успешни рефери в баскетболна Европа за последните 50 години.
 
„Времената бяха съвсем различни. На първо място поставям таланта. Арто по начало си имаше 70% талант. Не всеки има тези качества. Бил е и състезател, а това дава известни предимства по отношение чувството към играта. Това са вродени качества. Беше и доста амбициозен”, казва още Тино Лазаров, по повод знаменития финал на Олимпиадата през 1972-ра година споделя: „Финалът е по-особен случай. Съдийството беше много добро. Имаше скандал за тълкуването на правилника. Знаете, че мачът се реши в последните секунди”
 
„Не може да се отговори с една дума на това какви качества трябва ди ма един добър съдия”, коментира Лазаров и разкрива: „Първо - талант, второ – познания. Трябва да чувстваш играта, да имаш усет към играта. Когато имаш сътрудничеството на състезатели и треньори, това те улеснява. По-лесно е да свириш, когато чувстваш, че ти вярват и знаят, че не си направил умишлено грешки. Това е най-голямата победа на един съдия – да спечели доверието на състезатели и треньори.”

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи