Има ли смисъл от този Треньорски съвет?


Има ли смисъл от този Треньорски съвет?
04-02-2008 23:20

В края на миналата седмица станахме свидетели на интересна случка в българския баскетбол. Треньорският съвет заседава, умува и излиза с решение и предложение, а Управителния го задрасква с лека ръка и прокарва своето. И в двата съвета са избрани все отговорни хора, които са поели нелекия път да ръководят баскетбола у нас. Но откъде идва това разминаване на идеи и позиции, а дайте да сме честни – нямаме много на брой качествени треньори. Явно има някои задкулисни игри, които са свързани с обещания и които надделяват над поетата отговорност у някои хора.

След като не бе предпочетен от членовете на Треньорския съвет, Георги Божков излезе с писмо в което се оттегля от кандидатурата си за национален треньор на жените. Той получи 4 вота от членове на Треньорския съвет срещу 6 за другия кандидат Николай Боруков. Така Божков улесни решението на Управителния съвет след като се разбра, че Боруков остава единственият кандидат за поста.
 

В същото време се случи така, че Треньорският съвет предложи убедително с 9 към 1 гласа за треньор на юношеския национален тим досегашният селекционер Юлиан Аладжов. Единственият глас за другия кандидат Йордан Колев съвсем закономерно дойде от неговия учител в Ботевград Иван Колев. Няма лошо, но всички останали специалисти, членове на този Треньорски съвет гласуваха за Аладжов за добре свършената му работа с този отбор. Той води отбора на Европейското първенство за юноши в Мадрид, където се класираха на 14-о място. Тимът попадна в изключително тежка група все с баскетболни страни като Гърция, Израел и Турция. Целта на нашият тим бе да остане в дивизия А и използва повече в игра ядро от момчета, които са родени през 1990 година. Същите те ще могат тази година отново да участват на Европейско за тази възраст, а такива са Христо Захариев, Любен Пасков, Александър Янев, Божидар Аврамов, Димитър Маринчешки и Тихомир Желев. Те бяха и основата на отбора, като всички от тях имат записани доста минути средно на мач - Аврамов (37.0 минути на мач), Захариев (35.2), Пасков (33.5), Янев (31.3), Маринчешки (11.8), Желев (6.2). Всички те ще са на разположение и през това лято за новото Европейско. Политиката бе този отбор да се обиграва и съответно да има шанс да гони нещо повече през тази година. Въпреки, че се класираха на 14-о място, представянето бе отчетено като добро и Аладжов получи такава оценка от БФБ.
 

За добрата работа на Аладжов с националните гарнитури говори и представянето му в предните години. 2006 година той става с юношеския тим 8-и в Европа на първенството в Гърция. След това обаче трима играчи го напускат, и то най-добрите – Иван Лилов, Любомир Лилов и Чавдар Костов. Предната година 2005 в Белград отборът става 12-и отново под негово ръководството. С други думи момчето си върши работата както трябва и недоумение буди решението на Управителния съвет на БФБ да не се съобрази с повдигнатото предложение на Треньорския съвет, а то е именно Аладжов да продължи започнатата работа с този отбор.
 

Ето я и странната хронология по избора на Йордан Колев. Управителният съвет на БФ Баскетбол открива на 12-и ноември 2007 процедура за избора на представителните гарнитури при подрастващите. Условието е всички кандидати да си подадат заявките до 30 ноември същата година. До тази дата в БФБ за треньор на националният тим юноши постъпват четири (4) кандидатури. Това са Юлиан Аладжов – настоящ наставник към момента, Любомир Балабанов, Ивайло Равуцов и Ивайло Желев. На събрание на Треньорския съвет няколко дни по-късно решава, по предложение на Иван Чолаков, че последните трима нямат нужния опит като старши треньори и е хубаво да минат първо като асистенти към някоя от националните гарнитури. Така Ивайло Равуцов бива назначен за помощник треньор на завърналия се у нас Георги Димитров на 15-годишните момчета. Останалите двама – Балабанов и Желев – отпадат и треньорският съвет единодушно издига кандидатурата на Аладжов да продължи мисията си с отбора, който води през лятото.
 

Какво се случва на Управителният съвет на БФБ ден по-късно – на 4 декември 2007? В баскет централата същата сутрин се получава факс, в който се казва старши треньор на тази гарнитура да бъде Йордан Колев. Няма лошо, но с няколко дни след като е минал срока за подаване на заявките.
 

Какво решение взе Управителният съвет на БФБ? След като присъстват само 9 от общо 13 члена на заседанието решението е гласуване за това дали Аладжов да остане начело на отбора. Резултатите са - 3 за, 3 против и 3 въздържали се. Тоест никой не се съобразява с избора на Треньорския съвет и направеното предложение от тях и в крайна сметка треньор не е избран. Същият ден се открива нова процедура по избор на национален треньор на юноши с нов краен срок 4-и януари 2008. След като това вече е факт идва и официалната кандидатура на Йордан Колев за старши треньор на този тим. Основен съперник разбира се е Юлиан Аладжов. За да бъде спазена процедурата по избора, отново предложението идва от Треньорския съвет през изминалата седмица и то е вече добре казаното – 9 на 1 в полза на Аладжов.
 

В петък следобяд Управителният съвет обръща всичко наопаки и с „ТАЙНО” гласуване избира Йордан Колев с предимство от 8 на 4 вота. Така Колев бе избран за треньор на тази гарнитура като бяха нагазени всякакви принципи и морални норми на поведение.
 

Георги Божков имаше доблестта да признае и отчете мнението на другите си колеги, специалисти, избрани в Треньорският съвет. Колев не го направи, а в крайна сметка колегите му бяха съвсем „ЯВНО” за другия кандидат? Нищо против него, той е много амбициозен и добър специалист, доста понаучил като асистент на добрите треньори,  минали през „ветровитото” място на поста старши в Лукойл Академик. Но и той, както посочените малко по-горе кандидати не е водил нито една национална гарнитура до този момент, дори и като асистент. В случая той не е проблема, Данчо Колев има много качества и със сигурност ще води много гарнитури на страната. Непрекъснато показващ, че се развива в правилна посока и един от хората, които са работохолици в Лукойл. Желаем му много успех с отбора и дано да се класира на високо място през лятото. Тук обаче става въпрос за потъпкване на престижа на един треньор, доказал своите качества и заслужаващ повече уважение. И вместо да им даваме възможност за повече развитие, ние ги потъпкваме по тоя нелеп начин. А в същото време твърдим, че нямаме достатъчно добри специалисти.
 

Отборът на България за юноши е с доста таланти и с голям шанс за нещо повече тази година. Дай Боже да успее да се представи както подобава на шампионата в Гърция в средата на лятото. Вече се чуха „мрънкания” на някои родители по повод новия избор. А питате ли как се чувстват членовете на Треньорския съвет след него? Специалисти или не, както се казва, „никой не ги бръсне за нищо”. А някои от тези ръководни органи, които гласуваха и направиха своя избор, със сигурност в разгара на лятото няма да разберат дори какво се е случило с този национален тим...


 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи