Лукойл Академик взима освободен от Гърция босненец


Лукойл Академик взима освободен от Гърция босненец
Харис Муезинович (снимка: eurobasket.com)
06-02-2008 10:58

Лукойл Академик привлече за срещите от турнира за купата на УЛЕБ босненското крило Харис Муезинович. Той трябва да замени бразилеца Мурило Да Роза, който след като не замина за Киев и пропусна срещата в Украйна, пожела да си тръгне от клуба. Интересното в случая е, че Муезинович играе на поста "4" и по-скоро се застъпва с Перо Антич и Ненад Чанак. Единственият център в тима си остава Тенчо Банев. В оставащите по-малко от две седмици до първата среща с Вентспилс е напълно възможно Лукойл Академик да привлече и играч на позиция "5". По регламента на УЛЕБ картотекиране на нови състезатели може да стане до 24 часа преди началото на първата среща от 1/16 финалите.
 

Муезинович навърши 34 години преди седмица, но като „подарък” за рождения си ден бе освободен от последния си клуб Паниониос. Той дойде в клуба през ноември 2007 по настояване на добре познатия у нас старши треньор Ненад Маркович. Босненецът, който води националния тим на страната в квалификациите за Евробаскет 2007 в момента е начело на гръцкия клуб.
 

Муезинович изигра само 4 мача в гръцкото първенство. В тях той игра по 10 минути с 2.0 точки средно на среща.  В турнира на УЛЕБ 205-сантиметровото крило пък участва в 3 мача със средно по 3.3 точки и 1.3 борби за 14.7 минути.
 

Паниониос се класира за следващата фаза и ще играе в първия кръг на елиминациите срещу испанския Памеса Валенсия.
 

Муезинович завършва известния университет на Индиана под ръководството на легендарния треньор Боби Найт. През 1997 подписва първия си професионален договор в Европа в отбора на Шибенка. Играл още във Форли (Италия), Вакало (Швейцария), Комбасан и Галатасарай (Турция), Олимпия (Словения), Цибона, Динамо Москва, Панатинайкос, Фортитудо Болоня, Лиетувос Ритас, Памеса Валенсия, Киев и за последно в Паниониос. Оттогава минава през общо 14 отбора и Лукойл Академик ще бъде неговия 15-и.
 

Муезинович има и 3 сезона в Евролигата (2001/02 с Олимпия, 2003/04 с Панатинайкос и 2005/06 с Лиетувос Ритас).
 

Поради лични ангажименти през лятото отказа да участва в националния тим на Босна и Херцеговина в допълнителните квалификации за Европейско първенство. Муезинович ще участва само в срещите за УЛЕБ, тъй като вече мина траснферния период за регистрация на състезатели в родния шампионат. Лукойл Академик играят с Вентспилс на 19 и 26 февруари. Ако успеят да преминат този кръг, в следващия се изправят срещу победителя от двубоя Динамо МоскваШльонск Вроцлав.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи