Основи на движението без топка


Основи на движението без топка
07-02-2008 16:21

Баскетболното нападение се провежда най-често с топка в ръцете на... някой вашите съотборници. В 80 процента от времето вие сте без топка. Какво точно правите през това време, е много важно за успеха - вашият и на отбора ви. Всичко започва с основната стойка.
 
В основната стойка трябва да държите торса си ниско, коленете присвити, стъпалата раздалечени на широчината на раменете, ръцете вдигнати на нивото на гърдите и близо до тялото. Когато сте в тази позиция, тялото ви е най-балансирано. Можете да получите топката и/или да се придвижите във всяка една посока. Когато са нужни бързи движения, основната стойка ви поддържа максимално подготвени за тях.
 
Този "баскетболен стоеж", както го наричат някои треньори, е едно от най-подценяваните неща в баскетбола. Младите играчи често не разбират напълно неговото значение за успешната стрелба. Така, за съжаление, те често занемаряват работата по неговото усъвършенстване. "Идеалният" играч обаче е в баскетболен стоеж от началното хвърляне до финалната сирена. Играч, който стои изправен, с ръце на кръста, е напълно неподготвен за бърза реакция и придвижване, а в баскетбола са важни и частите от секундата. Правилният стоеж може и на пръв поглед да не изглежда важен; но всъщност той е в основата на цялата ви игра.
 
Разположение на стъпалата
 
Баскетболът е игра на бързи движения, смени на посоката и пивоти. За да извършвате тези движения правилно, трябва да започнете с добро разположение на краката върху пода. Как и къде са стъпили те, има важно значение за движението на останалата част от тялото ви. Така то влияе съществено на качеството на играта ви.
 
Дръжте краката си на широчината на раменете, или малко по-раздалечени. Кракът, който не е пивотиращ, трябва да бъде малко пред другия, като пръстите на пивотиращия са на една линия с петата на предния крак.
 
Всеки от двата крака може да бъде изнесен напред по този начин. По принцип десничарите изнасят десния крак и пивотират с левия; съответно левичарите обикновено водят с левия и пивотират с десния.
 
И двата крака трябва да са пода, а тежестта на тялото да бъде равномерно разпределена по дължината на стъпалото. Често срещана грешка е да се пренася цялата тежест само върху възглавничките в предната му част. Това обаче изморява мускулите на прасеца, а също ви забавя при започване на движение.
 
Разположение на краката

Заставайте в приклекнал стоеж, с подгънати коленете. Така поддържате мускулите си заредени, готови да осигурят мощта и бързината, която искате. Когато стоите с изправени крака, губите тази бързина, защото мускулите им са изпънати. За да се придвижите бързо и мощно, те трябва първо да се свият и после да се изпънат отново.
 
Разположение на ръцете
 
Дръжте ръцете си близо до гърдите. Китките и лактите трябва да са подгънати, в готовност да получите топката. Това помага и на цялото тяло да прави по-бързи движения. Дръжте пръстите си раздалечени.
 
Разположение на главата
 
Положението на главата ви влияе на движението. Ако я държите твърде изнесена назад или наведена напред, цялото ви тяло е извън равновесие. За избегнете това, представете си една права линия, минаваща точно по средата на главата ви, през тялото и достигаща до точка на пода, която е точно между стъпалата на двата ви крака. Главата ви не трябва да се отклонява от тази мислена линия. Въобще, главата ви е най-важния фактор за равновесието на тялото.
 
Движете се бързо и плавно
 
Бакетболът е игра на постоянни промени в темпото. За да бъдете ефективни, трябва да се придвижвате от една точка на игрището до друга по най-бързия и плавен начин. В много моменти от играта бързината е по-важна от уменията с топката. Ако имате постоянна точна стрелба, ще бъдете полезни за отбора; но ако сте бавни, умнията ви в нападение ще бъдат по-малко ценни от тези на ваш по-бърз съотборник.
 
Скоростта и бързината имат общи свойства, но са две различни неща и не трябва да се бъркат. Максималната скорост, с която можете да тичате по игрището, е генетична даденост; може и да се поддържа и развива с тренировки. Но дори да не сте най-скоростните спринтьори, можете да се научите да бъдете бързи.
 
Започнете с постоянното поддържане на описания по-горе основен "баскетболен стоеж" и работете усърдно върху спирането, тръгването, пивотирането и смяната на ритъма. Това съвсем прости, и въпреки това малко упражнявани баскетболни елементи. Те помагат да се елиминира загубата на време с излишни, "паразитни" движения.
 
Бързо тръгване
 
Винаги поддържайте основния баскетболен стоеж. И най-важното - бъдете нащрек. Бъдете готови да реагирате и да се придвижите.

Когато ще тръгвате надясно, започнете с обръщане на главата в тази посока. В същото време, след началото на движението, пренесете тежестта си върху десния крак. Много е важно да останете прилекнали. Първите ви крачки трябва да са къси и бързи. Големите крачки не носят бързина. Това колко бързо можете да движите краката си, е по-важно от разстоянието, което покривате с всяка крачка.
 
Бързо спиране
 
В баскетбола, освен бързото тръгване, е важно и да можете да спрете бързо и отново да бъдете в основния баскетболен стоеж. Има много случаи по време на игра, когато получавате топката в движение. Ако сте способни да спрете веднага за пивот, стрелба или смяна на посоката, като в същото време запазвате равновесие, ще бъдете сериозна заплаха за противниковата защита.
 
Ако при спирането загубите равновесие, след това ще загубите време, за да го възстановите в подготовка за следващото си действие. Дори да е само секунда, това е достатъчно за защитникът да елиминира предимството, което сте си изработили.
 
Има два добри начина за спиране на игрището. Трябва само малко упражнения, за да започнете да ги извършвате правилно. След няколко тренировки, тези две спирания стават инстинктивна част от баскетболния ви репертоар.
 
Еднотактово спиране
 
Това е най-просто спиране в баскетбола. Спирате, като приземявате и двата си крака едновременно. Първо се докосват до пода петите ви, а след това и пръстите на краката ви, които служат за спирачки. Коленете ви са присвити, гърбът е леко наклонен назад. По този начин движението ви напред се възпира, а с приклякането в момента на спиране вече сте в основния баскетболен стоеж. Така сте напълно готови за стрелба, пас или бърза смяна на посоката с цел освобождаване от защитник.
 
Двутактово спиране
 
Двутактовото спиране се използва когато се движите напред и трябва бързо да смените посоката или да се обърнете на 180 градуса. То е подходящо и за да спрете след дрибъл за стрелба с отскок.
 
За да го изпълните, приземете се първо на задния крак, после на предния. Така задният става пивотиращ, така че не го отмествайте, ако спрете дрибъла. И тук коленете ви трябва да бъдат присвити, а гърбът - леко наклонен назад, за да отнемете от инерцията на постъпателното движение на тялото си.
 
Пивотиране
 
Пивотирането изисква да държите единия си крак (т.н. пивотиращ) стъпил на място, докато вие обръщате или въртите тялото си, с опорна точка възглавничката на стъпалото на този крак. Може да се пивотира със или без топка. За да го изпълнявате правилно, следвайте няколко прости правила:

1. Спазвайте основният баскетболен стоеж - с присвити колене и крака на широчината на раменете.
2. Пивотирането се прави на възглавничката на стъпалото; затова вдигнете петата на пивотиращия крак. Ако пивотирате на пета, ще загубите равновесие.
3. Можете да направите пълен (360 градусов) пивот, половин или дори четвърт оборот. Само не забравяйте да държите тялото си ниско и краката раздалечени.
4. Най-добре пивотирайки, водете с движение на ръката, с лакет насочен в същата посока. Това помага на тялото да се завърти по бързо.
5. Има два вида пивоти:
 - Предно обръщане - когато гръдния ви кош се движи около пивотиращия крак; това е добър начин да се обърнете към коша за стрелба.
 - Задно обръщане е, когато го правите с гърба си.
6. Трябва да упражнявате пивотиране и на левия, и на десния крак. Това ви подготвя за повече възможни игрови ситуации.
 
Смяна на ритъма
 
Смяната на ритъма е добро оръжие в нападение и трябва да се използва често в игра. То представлява тритактово движение, използвано за освобождаване от защитник. Прави се като, тичайки, намалите скоростта си и леко изправите тялото си, за да създадете у защитника впечатление, че се каните да спрете. Обикновено това го кара да се отпусне за миг. Ако се наведете отново и бързо наберете скорост, защитникът ще загуби равновесие и няма да може да реагира бързо. Така вие ще имате добра възможност да подадете или получите решителен пас, или да пробиете с топката до самия кош.
 
Смяната на ритъма е важна част от играта. Трябва да я прилагате и с топката, и без нея. Няма как да постигнете много в баскетбола, ако играете само "на една предавка".
 
Смяна на посоката
 
Това е експлозивно движение, което се използва, когато искате да се освободите от защитник, да се откъснете от него временно за пас, за стрелба, или просто за да се придвижите в друга част на игрището. За да смените посоката, докато тичате напред, стъпете здраво на външния крак, с цялата тежест на тялото си върху него. Това помага да спрете постъпателното си движение. Бързо се обърнете с бедрата, торса и главата в посоката, в която искате да тръгнете. Задължително насочете външния си крак точно напред. Ако обърнете този крак настрани, никога няма да можете да генерирате достатъчно сила, за да тръгнете експлозивно в новата посока.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи