Сензация в Израел, Апоел спечели купата за втори пореден път


Сензация в Израел, Апоел спечели купата за втори пореден път
Апоел с купата на Израел (Photo:Liron Moldovan)
08-02-2008 09:46

Въпреки че падаше с 22 точки към края на третата четвърт, отборът на Апоел Йерусалим успя да се върне във финала за купата на Израел и победи големия фаворит Макаби Тел Авив с 93-89.
 

В 27-а минута при резултат 47-69 Шарон Шасон от Апоел пропусна сам под коша и всички фенове на отбора в този миг помислиха, че това бе краят. От този момент обаче нещата се обърнаха на 180 градуса. Играчите на Макаби спряха да играят, а тези на Апоел направиха най-големия обрат в историята на израелския баскетбол. По този начин те защитиха трофея, който спечелиха миналата година.
 

Вонтиго Къмингс започна срещата добре за Макаби (2 тройки в началото) и заедно с младия талант Омар Каспи, започнал вместо Дейвид Блутентал дадоха предимство на отбора си след първата четвърт от 25-14.
 

На Хаджадж, единственият плеймейкър на Апоел бе отсъдено трето лично нарушение, последвано от техническо след което разликата стана плюс 14 за Макаби. Три тройки на Шасон намалиха разликата до 11 в полза фаворита на почивката (39-50).
 

Макаби вкараха 9 от първите си 13 опита зад линията за 3 точки и всичко изглеждаше решено, когато разликата стана 22 точки в тяхна полза. Апоел обаче вкара първите 14 точки в последната част. След излизането на двама от най-добрите играчи на Макаби Терънс Морис и Йотам Халперин за 5 лични нарушения, Апоел дори успя да поведе с 5 точки разлика. Макаби намали до само точка благодарение на Уил Байнъм и дори имаше шанса да поведе 30 секунди преди края, но на същия играч бе свирено нарушение в атака. В този момент сензацията вече бе факт. Апоел спечели последната част с 38-16.
 

Джейми Арнолд отбеляза 29 точки и хвана 10 борби, а друг американец Тим Бауърс добави 19 точки за Апоел Йерусалим.
 

Маркъс Файзър и Вонтиго Къмингс отбелязоха по 16 точки за Макаби Тел Авив.

Това бе първата загуба на Звика Шерф, откакто пое тима на Макаби преди около месец и половина. Той спечели всичките си срещи в Евролигата, както и в първенството на страната. Не и купата...


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи