Големи трансфери – големи въпроси


Големи трансфери – големи въпроси
Шак вече е играч на "Слънцата"
12-02-2008 19:21

След чудовищните трансфери – преминаването на Шакил О’Нийл във Финикс Сънс и Пау Гасол в Лос Анджелис Лейкърс – балансът на силите в Западната конференция сериозно се промени. Това също така повдигна и някои въпроси, ето някои от тях.

Може ли Шак да играе енергичната и бърза игра на "Слънцата"?

Няма голяма разлика между отбора от Финикс и “Showtime” отбора на Лейкърс с Карийм Абдул-Джабар в залеза на кариерата му. Карийм се бореше и „Езерняците” тичаха, Карийм пазеше и „Езерняците” тичаха, а когато ставаше въпрос за игра на половин игрище, „голямото приятелче” вземаше нещата в свои ръце.

Това за "Слънцата" ще бъде завръщане към бъдещето, когато, играейки на половин игрище, те използваха схемата заслон-контразаслон и бяха доста предвидими за съперниците си, за разлика от бързата игра, с която ги затрудняват в момента.

Потенциалната неприятност за отбора е че имат много малко време да спечелят титла – този или следващия сезон, и това е. Стив Неш скоро прехвърли 34 години и трябва да сме реалисти за това колко още ще е най-добрият пойнт-гард на лигата, особено с Крис Пол и Дерън Уилямс, чукащи на вратата.

Наистина ли това са Лейкърс?

Лесно е да се види какво допринася Пау Гасол на отбора. Неговите умения допълват тези на Коби Брайънт. Ламар Одъм е доста добър, а Андрю Байнъм е откритието за бъдещите успехи на отбора, но определено Гасол ще е голямата разлика този сезон.

Испанецът е гъвкав играч и голяма заплаха на ниския пост. В международните състезания с отбора си той показа, че е най-доброто тежко крило в света. Той дава за отбора си това, което даваше Рашийд Уолъс за Детройт Пистънс преди няколко години – дава на всички да разберат, че „Езерняците” не просто се стремят да се доберат до плейофите, а са сериозни претенденти за титлата. Лейкърс вече не са един от аутсайдерите, а са сред претендентите за спечелването на пръстените.

Могат ли Сан Антонио и Далас да не направят фрапиращи промени в селекциите си и все още да са фаворити, способни фаворити...?

Не. Сан Антонио не могат да разчитат както досега само на Тим Дънкан, Ману Джинобили и Тони Паркър и, въпреки че миналата година станаха шампиони, не могат да вървят заедно с противниците си от Запада. И ако Робърт Ори не успее да опази Стив Неш, „Шпорите” може и да отпаднат в ранната част на плейофите.

Далас, маждувременно, още се чудят какво им се случи в първия кръг на плейофите миналата година. Дирк Новицки и компания трябва да докажат, че могат да издържат на натиска в редовния сезон. Това е и една от причините, поради които се говореше че искат да привлекат Джейсън Кид от Ню Джърси.

Ню Орлиънс Хорнетс и Юта Джаз може и да минат без добавки в съставите си заради младостта на играчите си. И двата отбора все още търсят какво всъщност могат да постигнат, като „Стършелите” са в доста добри позиции в сравнение с миналия сезон. „Джазмените” също направиха една важна промяна в състава си – добрия стрелец Кайл Корвър от Филаделфия 76-ърс. От пристигането си той помага на звездите Уилямс и Карлос Бузър да се разгърнат на терена.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи