Дуейн Мортън - MVP на 23-ия кръг


Дуейн Мортън - MVP на 23-ия кръг
Дуейн Мортън (Балкан)
17-02-2008 00:24

След като 7 пъти досега попадна в Топ 6 на класацията за MVP на кръгове в А-1 (вкл. 4 пъти в челната тройка), Дуейн Мортън най-после, при осмия си опит, покори върха в нея. Опитният американец, който почти "носи на гърба си" Балкан през този сезон, отново бе най-добър за ботевградския тим, но за втори пореден път това не бе достатъчно за победа (в случая - срещу Спартак Плевен). Срещу плевенчани Мортън направи осмия си дабъл дабъл за сезона, с което се изравни начело в класацията по брой такива постижения с Перо Антич - вкара 27 точки и хвана 10 борби за коефициент 31.
 
На второ място, със само един пункт по-малко (30), е именно въпросният Антич. На него няма смисъл да му броим появяванията в Топ 6 и в Топ 3 на класацията, просто защото той на практика е почти всеки път там - стига да поиска, и стига да не е получил почивка от треньора си, с поглед към далеч по-важните за отбора му Лукойл Академик битки в УЛЕБ Къп. Този път, при победата над Левски, Перо записа 25 точки, 9 борби, 2 асистенции, 2 отнети топки и един чадър. Той имаше много по-добър процент на стрелбата от Мортън (6/9 за 2 точки и 2/2 от тройката, срещу съответно 5/10 и 2/4 на американеца), но многото грешки (цели пет, срещу нито една на Мортън) лишиха Антич от 7-а титла MVP на кръга от началото на сезона.
 
Челната тройка този път се допълва от Станислав Говедаров от отбора на Ямбол. За хубавата победа на своите над ЦСКА Интерлоджик, пловдивчанинът наниза цели 30 точки, с които е и най-резултатен от всички в кръга. Към тях той добави и 4 борби, 3 асистенции и 1 отнета топка за общ коефициент 28. Толкова има и четвъртият в подреждането за MVP тази седмица - Аугустинас Витас от Черно море Еврохолд, но той е с по-малко точки - 17. Затова пък, при победата на варненци над Рилски спортист, литовският център се възползва максимално от ръста и здравата си физика, за да се пребори за цели 16 отскочили топки под двата коша, с което е и другият играч с дабъл дабъл в 23-ия кръг.
 
Освен по общ брой овладени борби, Витас е първи и по борби в нападение и защита (съответно с 6 и 10). С най-много асистенции в кръга (7) е Хриси Димитров от Спартак Плевен, а с най-много отнети топки (4) - Брайс Шелдън от Черно море. Най-добър шести играч (коеф. 19) е Джош Уошингтън, чийто отбор ЦСКА обаче отново стана жертва на слабата си игра като гост.
 
След 22-ия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно мач са: Перо Антич (коефициент - 28.1, точки - 22.5, и общо борби - 9.5), Вадим Река (борби в защита - 6.9), Станислав Славейков (борби в нападение - 3.6), Уили Дийн (асистенции - 6.7), Иван Лилов (отнети топки - 2.43) и Лавел Пейн (блокове - 1.52).
 
ТОП 10 НА 23-И КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А-1
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А-1 

КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи