Супер Дуайт е новият шампион по забивки


Супер Дуайт е новият шампион по забивки
Дуайт лети като Супермен (Getty Images)
17-02-2008 10:45

Действието се развива в Ню Орлиънс: „Вижте, високо в небето! Това е птица. Това е самолет, не – това е новият супер шампион по забивки – Дуайт Хауърд. 

С червена пелерина, развяваща се зад него, желязното момче на Орландо, облечен като Супермен, спечели най–креативния, а може би и най–добрия конкурс по забивки досега, за да завърши съботната вечер на All-Star уикенда в НБА.

Използвайки доста помощни средства, включително и съотборника си Джамиър Нелсън, Хауърд получи две перфектни оценки от по 50 от журито, преди, за първи път в историята, във финалния кръг да гласуват феновете. Te бяха на същото мнение като журито, и така 212-сантиметровият център на Орландо опроверга стария забивачески мит, че големите момчета не могат да летят. „Вярно е за високите” – казва Хауърд – „Всички казват че те не могат да скачат и забивките им не изглеждат красиви. Аз просто опитах да покажа черти от характера си. С моя ръст, знаех че ще е трудно, но просто се опитах да спечеля тълпата и да се забавлявам.”

Всяка друга година миналогодишният шампион – Джералд Грийн от Минесота, щеше без проблеми да вдигне трофея над главата си за втори път, но беше смазан от невероятния атлетизъм на Хауърд, чието представяне се нарежда наред с тези на Майкъл Джордан, Винс Картър, Коби Брайънт и дори дребничкия Спъд Уеб.

Конкурсът по забивки, който е кулминацията на всичко, беше считан за изчерпан откъм идеи, но това беше опровергано от щурма на участниците тази година. Хауърд, Грийн и играчът на Торонто - Джамарио Мун изпозваха ленти, стълби, съотборници и дори сладък десерт при представянията си.

„Мисля че конкърсът се завърна” – казва Хауърд, който беше доста разочарован след провала му в миналогодишното издание. „Не мисля че хората искат да виждат същите стари забивки, те искат нещо ново, нещо невиждано и интересно.”

Шампионът започна със забивка, която тренира от две години – стоейки на основната линия, той засили топката в задната част на таблото, хвана я с две ръце, и след като почти удари главата си в ринга, заби с лява ръка. Тълпата избухна и журито, съставено от Меджик Джонсън, Карл Малоун и трима от най-великите забивачи за всички времена – Доминик Уилкинс, Джулиъс Ървинг и Даръл Доукинс, даде перфектния резултат от 50 точки.

Грийн не остана назад по идеи. След като негов съотборник се качи на стълба и сложи сладкишче със свещ в задната част на ринга, Джералд скочи, духна и изгаси пламъка, а след това последва зловеща забивка с лява ръка.

„Отначало си помислих че ще изяде сладкиша и тогава ще забие” – шегува се Дуайт. „Определено щеше да спечели с това”.

Във втория кръг МакКантс седна в най-високата част на стълбата и държеше топката, която Грийн взе и взерски заби в коша. И тук идва момента, в който Хауърд съблече синия екип на Орландо и отдолу се показа S”-а на Супермен на гърдите му. „Нямах време да отида до телефонната кабина” – пак блесва с хумор Хауърд. И така, след като беше отбелязано с лента откъде ще скочи, суперзвездата на „Магьосниците” полетя малко след линията за наказателни удари и заби с авторитет.

Във финалния кръг Грийн опита две атлетични забивки, едната от които по чорапи, но те не успяха да заличат изпълненията на Хауърд в предишния кръг.

Накрая оставаше зрителите да кажат тежката си дума и така Дуайт Хауърд, печелейки 78% от гласовете, стана новия шампион по забивки на НБА


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи