Феновете заявиха нов мач в Универсиада


Феновете заявиха нов мач в Универсиада
photo: gong.bg
20-02-2008 15:17

Баскетболният ни шампион ЛукОйл Академик взе три точки преднина в двубоя с латвийския Вентспилс от първия кръг на 1/16-финалите в купа УЛЕБ. За първи път най-добрият ни клуб в този спорт ще излезе на реванша като победител в първата среща. Три точки може и да са изключително малък аванс, но на фона на загубите на старта на елиминациите в предишните опити на „студентите” да атакуват купа УЛЕБ, въпросните 3 точки изглеждат доста по-добре.
Все пак нормално е да има съжаление от пропусната възможност за по-солиден актив, въпреки че „второто полувреме” от равностойния сблъсък тепърва предстои.  
  Най-хубавото снощи в зала „Универсиада” обаче не беше просто победата на ЛукОйл Академик в евротурнира, а пълните трибуни. Многото фенове, които този път дойдоха не, за да видят някой европейски гранд, който идва да ни изнесе лекция по баскетбол. Във вторник вечерта хората бяха в зала „Универсиада”, за да видят българския шампион. Отборът, който си заслужи безапелационно името му да се свързва с прогреса на баскетбола у нас. Или поне опитите за развитие. И още нещо - феновете дойдоха, за да видят как играчите на ЛукОйл Академик побеждават. Как родният тим печели. За себе си, но и за авторитета на страната ни на европейската сцена. Може и да няма много българи на паркета, но хубавото е, че те напълно заслужават мястото си там. И овациите на хората по трибуните.  
Да не забравяме, че двама от тримата българи в стартовата петица снощи – Тодор Стойков и Тенчо Банев бяха част от един от най-успешните състави на „студентите” през годините. И продължават да бъдат две от най-важните фигури в националния ни тим. Единият – капитан и лидер, другият – необходимата тежест в подкошието.
Затова няма нищо чудно в повишеното внимание на запалянковците към тях, на желанието им да ги виждат на терена и окуражителните възгласи при добрите им изяви. Както бе и вчера…  Защото за редовното присъствие на трибуните в зала „Универсиада” никак не бе изненада силната игра на Стойков именно в такъв напечен сблъсък. Особено например при не толкова убедителното представяне на Перо Антич на фона на демонстрираните му големи възможности от началото на сезона и очевидно разочароващата игра на плеймейкъра Уили Дийн точно срещу Вентспилс.  
  Та, за същите тези фенове, които заявиха недвусмислено с присъствието и с поведението си, че желаят поне още една подобна среща – ЛукОйл е длъжен да реализира шанса да прескочи първия кръг на директните елиминации и да използва най-ценните си оръжия. За да има още един домакински двубой на ЛукОйл Академик в купа УЛЕБ. Още една такава вечер, в която българските запалянковци да покажат, че и те като отбора могат да бъдат на европейско ниво. А това означава – на осминафиналите през март.  
Дали е възможно ще разберем след седмица. Тогава всичко ще е в ръцете на „студентите” в Латвия.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи