Лукойл спечели редовния сезон 8 кръга преди края


Лукойл спечели редовния сезон 8 кръга преди края
Уили Дийн с нов номер и нов силен мач
22-02-2008 20:05

Лукойл Академик спечели очаквано и лесно 24-ата си победа в мъжкото ни първенство, като отнесе като гост отбора на Балкан - 57-92. Така "студентите" вече официално и на теория са първи в редовния сезон, каквото и да стане до неговия край - на тях и на втория Левски им остават по осем мача, а преднината на Лукойл вече е осем точки плюс предимство в преките двубои със "сините".
 
Шампионите решиха мача в Ботевград още в първите 10 минути, когато далечната стрелба им вървеше и те нанизаха няколко тройки. В това отношение се отличи Ристе Стефанов с 4 от 4 опита. Уили Дийн пък, след редкия слаб мач, който направи срещу Вентспилс преди три дни, сега беше разменил своя номер 4 с този на Петрослав Зафиров (№9); и по някакъв начин изглежда новият номер му донесе и ново настроение за игра. На американския плеймейкър отново му вървяха стрелбата и пасовете, а в защита бе по-мобилизиран от всякога; така след края на четвъртината резултатът вече бе 13-32 в полза на неговия Лукойл Академик.
 
През втората четвърт и Чавдар Костов се присъедини към Стефанов, Дийн и Перо Антич в упраженението "вкарване на тройки в коша на Балкан". Потърпевшите от това домакини обаче не се предаваха и често връщаха по някоя и друга успешна стрелба; а в нея обикновено (със самия кош или асистенцията за него) бе замесен друг играч на Лукойл, само че играещ под наем в съперника им в този мач - младият плеймейкър Иван Лилов. Така преднината на гостите се задържа около 20-те точки. Тя стана 23, когато Лари О'Банън вкара две тройка за 1 минута - 30-53. С добри изяви в нападение на Билбия и отново на Иван Лилов обаче Балкан върна нови 4 точки и възстанови статуквото в рамките на четъртината и съответно разликата от 19 точки, при която започна тя - 34-53 на почивката.
 
Отборът на Лукойл започна второто полувреме вихрено, явно решен да не се церемони повече с тима на Балкан. Бързи 8 безответни точки на гостите доведоха нещата до 34-61Уили Дийн продължаваше да бележи от средно и далечно разстояние, а Перо Антич, след по-лежерната за него втора четвърт, отново се събуди и след няколко точни изпъленния на наказателни удари, последва и типична негова забивка за 35-67. Ненад Чанак също се включи в "стрелбището", но пък временно отпускане в редиците на Лукойл позволи на домакините за момент да свалят изоставането си под 30 точки. Все пак то отново стигна 23 в самия край на третата част - 43-76.
 
В самото начало на последната четвърт и младият Димитър Филипов "се разписа" от тройката за гостите, чиито треньор Желко Лукаич до този момент бе използвал почти само основната си петица, явно като тактическа подготовка за реванша в Латвия след 4 дни. В четвъртата част обаче на титулярите (без Антич) бе дадена почивка и в игра бяха тези, които явно ще бъдат резерви срещу Вентспилс - О'Банън, Тенчо Банев и младите Филипов, Костов и Калин Христов. Те обаче продължиха да увеличават преднината на отбора си и тя в един момент стигна до 38 точки (54-92). Все пак една тройка на най-добрия за домакините Иван Лилов направи загубата на отбора му с една идея по-почетна - 57-92.
 
Уили Дийн с новия си номер завърши мача с натрупаните за първите три части 22 точки, 5 асистенции и 7 отнети топки. Лари О'Банън и Ненад Чанак добавиха съответно 13 и 11 точки за победата, а Ристе Стефанов си остана с 4-те тройки от първата четвърт за своите 12 точки.
 
За домакините Иван Лилов приключи със 17 точки, 3 асистенции и 2 отнети топки, Бобан Билбия - с 14 точки, а Наско Радев - с 11 и 4 борби. Дуейн Мортън направи един от малкото си слаби мачове, като записа само 2 точки и 4 борби, а в защита още отначало бе ясно, че трудно ще се справи под коша срещу Антич и Чанак.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БАЛКАН – ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БАЛКАН
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А-1
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А-1
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В МЪЖКАТА А-1 (ПЪРВА ОСМИЦА)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ
 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи