Анализ на първата осмица в мъжката А-1 до края на редовния сезон


Анализ на първата осмица в мъжката А-1 до края на редовния сезон
01-03-2008 22:37

Какво остава до края на първата осмица в А-1 и какви са вариантите на отборите за по-предно класиране преди плейофите? Правим кратък анализ на шансовете на всеки отбор в оставащата програма от редовния сезон: 
 
1. ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК (25-0)
Без съмнение „студентите” само ще доиграват редовната фаза от шампионата. Всички мачове до края ще бъдат за поддъжане на форма преди финалите за Купа България и плейофите на страната. Едва ли ще допуснат загуба до края и ако това се случи, ще бъде плод на дълбоко подценяване. На няколко пъти вече този сезон това бе факт, но е съвсем обяснимо следствие от голямата разлика между тях и другите отбори.  
 
Домакин
Спартак Плевен
Ямбол
Левски
Балкан 
 
Гост
Рилски спортист
Черно море
Спартак Плевен 
 
2. ЛЕВСКИ (18-8)
Само победи у дома ще гарантират второто място на Левски в редовния сезон и домакинско предимство в плейофите до финала. Най-важният мач за тях ще бъде срещу Балкан у дома с оглед запазване на позицията си. Въпреки това трябва да подхождат еднакво добре, с нужната мотивация, и в останалите срещи. С други думи – липсва им постоянство, независимо срещу кого се изправят. А и трябва вече да го гонят, защото всичко друго, освен два финала за този отбор – за купата и в първенството – ще бъде неуспех.

Домакин
ЦСКА
Балкан
Рилски спортист 
 
Гост
Спартак Плевен
Лукойл Академик
Ямбол

3. БАЛКАН (16-10)
Изненадващо добре се котират, въпреки по-гръмките селекции на отборите, които ги следват. Трудно ще се преборят за второто място, но успехи срещу ЦСКА и Спартак пред горещите им фенове ще им гарантират поне третото. А то значи доста – домакинско предимство в четвъртфиналите от плейофите и, ако стигнат полуфинал – разминаване със съседите от Правец.  
 
Домакин
Черно море
Спартак Плевен
ЦСКА 
 
Гост
Ямбол
Левски
Лукойл Академик 
 
4. ЦСКА (14-12)
Трудни времена идват за ЦСКА. Всъщност те вече настъпиха, въпреки добрата игра срещу шампиона в последния кръг. След непредвидената контузия на отлично играещият Хендерсън, нещата не изглеждат много розово. Реално погледнато, трябва да доиграят сезона без типичен плеймейкър. Ще бъде чудо, ако задържат четвъртото място, което би им гарантирало домакинско предимство на четвъртфиналите в плейофите. Ако успеят в трите си срещи у дома, където играят далеч по-добре, ще стигнат до 17 победи. Тогава имат някакъв теоретичен шанс да запазят четвъртата позиция, но резултатът в Плевен трябва да бъде най-много до минус 19 точки. 
 
Домакин
Рилски спортист
Ямбол
Черно море 
 
Гост
Левски
Спартак Плевен
Балкан 
 
5. СПАРТАК ПЛЕВЕН (14-11)
След привличането на Божо Барач и Мелвин Абрамс апетите отново нараснаха в Плевен. Отбор с потенциал да играе финал, но само при едно условие – ако се разиграе малко и като гост. Дотогава ще тъпче на едно място. Има шанс за четвъртото място, но трябва да гони 4 победи от оставащите 7 мача. Като се има предвид, че 2 от тях са срещу Лукойл Академик, става ясно, че няма право на много грешки. Плевенчани дори могат да се целят и малко по-високо, но това задължително минава през победа в Ботевград. Ако обаче се мъчат, както днес срещу Ямбол, това ще бъде трудно осъществимо. 
 
Домакин
Левски
ЦСКА
Лукойл Академик 
 
Гост
Лукойл Академик
Черно море
Балкан
Рилски спортист 
 
6. ЧЕРНО МОРЕ (12-14)
Страшно много оръжия в нападение, заплахата идва от много страни. Но в задно поле няма... заплаха за никой. Постила се килимчето и се позволява на всеки да вкарва колкото му се иска. Варненци могат да развалят нечии планове, но трябва да разберат, че в баскетбола има и игра в защита. Шестата позиция ги задоволява напълно. По простата причина, че избягват потока на Лукойл Академик в плейофите. Напънат ли се малко и току виж са станали пети, което по-всяка вероятност ще ги изправи и срещу по-нежелан съперник на четвъртфиналите. Вие какво бихте избрали:
1) 6-о място – четвъртфинал срещу Балкан и след това Левски на полуфинал с шанс за евентуален финал, или
2) 5-о място – четвъртфинал срещу Спартак Плевен и след това Лукойл Академик на полуфинал с почти никакъв шанс за финал?
Естествено 1), това го знае всяко хлапе. 
 
Домакин
Спартак Плевен
Лукойл Академик
Ямбол 
 
Гост
Балкан
Рилски спортист
ЦСКА 
 
7. ЯМБОЛ (9-17)
С множество контузени Ямбол набра скорост в последните си мачове, но за съжаление на верните ямболски фенове, това се случва само у дома. Навън нямат силни изяви, а като че ли нямат и потенциал за нещо повече. Днес се доближиха много до изненада в Плевен, но въпреки това отново напуснаха победени. Най-важният им мач е срещу директния съперник за седмото място Рилски спортист. Спечелят ли го, почти сигурно ще играят с Левски на четвъртфинал, тъй като ще имат по-лесна задача в първия кръг от плейофите срещу Сливен или Алвина. А може би техните амбиции сега са в турнира за Купа България, където им се падна най-лесният от всички възможни съперници за преодоляване на четвъртфинала – ЦСКА.  
 
Домакин
Балкан
Рилски спортист
Левски 
 
Гост
Лукойл Академик
ЦСКА
Черно море 
 
8. РИЛСКИ СПОРТИСТ (8-18)
Един отбор, който побеждава ЦСКА и Левски като гост, поне на пръв поглед трябва да има малко по-големи амбиции. На моменти показаха добра игра и дори биха Черно море и ЦСКА с по над 20 у дома. Тези мигове обаче бяха много рядко явление през годината за симпатичния отбор от Самоков. Паузата в първенството ще им дойде добре, след като в последно време отборът сякаш се примири с класирането си. Дано отварянето на новата по-голяма зала събуди малко играчите на Петко Делев, защото имат шанс да изненадат тук-там някой отбор. Целта им е да минат Ямбол и избягат в плейофната схема от Лукойл Академик. Иначе в четвъртфиналите от плейофите ще имат запланувани само два мача. А за да имат някакъв шанс за това, трябва да победят като гости в Ямбол. 
 
Домакин
Лукойл Академик
Черно море
Спартак Плевен 
 
Гост
ЦСКА
Ямбол
Левски

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи