800-на рекордна победа в кариерата на Майк Кжижевски


800-на рекордна победа в кариерата на Майк Кжижевски
Майк Кжижевски с рекорден брой победи
03-03-2008 19:50

Майк Кжижевски е човекът, натоварен с не толкова леката задача да върне САЩ на върха на баскетболната олимпийска слава в Пекин. Като треньор на колежанския си тим, обаче, Кжижевски срещна голяма трудност в събота и насмалко да се препъне.
 
Дюк Юнивърсити, водени от Кжижевски, бяха на ръба срещу Северна Каролина, спечелвайки само с 1 точка – 87-86 – и донасяйки 800-ата победа в кариерата на специалиста. Той е едва шестият треньор в историята на мъжкото колежанско първенство, който постига такъв успех.
 
В 33-тия си сезон начело на сините дяволи от Дюк, Кжижевски поставя рекорд – 800 победи срещу три пъти по-малко загуби - 264, включително и 73 успеха с Арми.
 
„Стотици хора, многократно са ми задавали въпроси относно постигнатото и дали не съм мислил да придам писмена форма на тези успехи, но засега това е доста трудно постижимо, тъй като съм прекалено зает да тренирам този отбор. Спечелването на 800 мача е въпрос на работа с толкова различни тимове и толкова много и разнообразни състезатели” – казва Кжижевски. „Искам да изкажа своите огромни благодарности на всички мои помощници и играчи, без които тези 800 победи не биха били възможни”.
 
Майк Кжижевски изказа конкретни благодарности на легендарния американски треньор Боби Найт.
 
„Играех като плеймейкър под негово ръководство в Арми. Той ме учеше по свои методи, които тогава аз не съм разбирал правилно и не съм ги оценявал. Но благодарение на него аз имах възможността да бъда наставник на толкова велики отбори и състезатели и да работя рамо до рамо с едни от най-великите треньори на всички времена. Дължа на Найт това, което съм бил, съм в момента и ще бъда за в бъдеще, както и тези рекордни 800 победи.”

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи