Подготвят Балканска лига по баскетбол


Подготвят Балканска лига по баскетбол
07-03-2008 14:14

Балканска лига по баскетбол е на път да стане факт от следващия сезон. В нея ще бъдат включени отбори, които имат желание да участват на по-висока сцена от национално ниво.
 

Организатор на лигата ще бъде „Балкан спорт енд травел”, съвместно с федерациите на страните от региона. „Балкан спорт енд травел” се ръководи от бившия рефер Шай Щрикс и известния наш баскетболист от близкото минало Роберт Гергов. Идеята е в лигата да попаднат отбори от региона като вече са проведени първоначални разговори с баскетболните федерации на Македония, Румъния, България, Сърбия, Гърция и Турция. Интереса е изключително голям. Вече са проведени и първи разговори с отделни клубове, които са изявили желание да бъдат част от лигата. Федерациите ще бъдат тези, които ще предлагат кои клубове да участват, а самото одобряване ще бъде възложено на организаторите на това състезание. Засега проекта обхваща само създаване на лига за мъже, но е напълно възможно по-късно това да се случи и в женски вариант.
 

Гергов и Щрикс са известни от добрата организация на Южната конференция на ФИБА Европа, чието седалище бе София.
 

„Повече подробности около цялата реализация на този проект ще стане известна след около месец и половина. Всичко ще бъде на 100 % професионално, ще работим директно с всички федерации. Идеята е в главата ми от три години. Целта е да се направи промоция на баскетбола на Балканите. Това е и една от причините поради която препоръчах Пини Гершон в България, защото баскетбола тук е много популярен и може много да се развива,” казва Щрикс.


 

В лигата ще участват от 10 до 12 отбора от горепосочените страни, които първоначално ще бъдат разпределни по групи, а след това чрез елиминации ще се определи победителя в лигата. Кулминацията ще бъде Файнъл Фоур накрая. Състезанието ще бъде съгласувано с ФИБА Европа и ще продължи от октомври 2008 до излъчване на първенеца през април 2009. Участието в тази Балканска лига несъмнено ще бъде голям плюс за развитието на баскетбола в регион, който е известен с традициите си в този спорт. Създаването на тази лига ще може да радва феновете не само у нас, но и в околността като участие ще може да вземат и отбори, които тепърва ще се изявяват на европейска сцена.
 

До края на април организаторите ще обяват на специална пресконференция подробно своите намерения и ще разкрият повече подробности около Балканската лига.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи