Италия се опитва да събере силен отбор за квалификациите


Италия се опитва да събере силен отбор за квалификациите
Карло Рекалкати
11-03-2008 11:24

През 2002г., треньорът на италианския национален отбор Карло Рекалкати трябваше да се изправи пред голямо предизвикателство – да осигури на Италия място на Евробаскет 2003 в Швеция с отбор, който имаше нужда от промяна след провала в Турция.
 
Шест години по-късно нищо не изглежда променено, след като провала в Испания миналото лято, означава още едно голямо изпитание за Италия, изправяйки се срещу Сърбия в борбата за класиране в нашата квалификационна група.
 
Следващата седмица Рекалкати ще лети за САЩ, в опит да разбере кои играчи ще има на разположение това лято. Първата му спирка ще бъде Оукланд, Калифорния, където ще се срещне с Марко Белинели. На следващия ден селекционерът ще се опита да разбере какви са плановете на Андреа Барняни след края на сезона. После предстои пътуване до Лос Анджелис за среща с Даниел Хакет, който в момента играе за Университета на Южна Калифорния. Без съмнение Хакет ще спечели място като титуляр на позицията плеймейкър, но програмата на „адзурите” се застъпва с тази на отбора му и все още не е ясно дали ще бъде на разположение по това време.
 
Накрая предстои още един полет за Рекалкати. Той ще се опита да разбере решението на Данило Галинари за бъдещето му като състезател. Ако се запише за драфта в НБА, той може да пропусне участието в националния отбор това лято. Галинари, който ще навърши 20 години на 8-ми Август, трябва да реши дали ще се пробва в драфта още тази година и след като изглежда, че може да бъде сред 5-те първи избора и толкова пари са замесени, никога не се знае какво може да стане. Играчът и агентът му, неговият баща Виторио, заявиха, че засега НБА за тях е в Европа и двамата са единодушни, че няколко години в някои силен отбор от Евролигата биха били най-добрия начин да се развие този млад талант.
 
Това не е нищо ново за треньора, след като две години по-рано, по същото време, Андреа Барняни бе наблюдаване от всички скаути в НБА, а италианският национален отбор бе съсредоточен върху участието си на Световното първенство в Япония. След много преговори, крайното решение на Барняни бе да пропусне първенството, за да се подготви за напрежението да е избор номер 1 в драфта на НБА. Това решение не се хареса на Рекалкати, но нямаше как да не го уважи. В замяна Барняни обеща да бъде на разположение за Евробаскет 2007.
 
Силните първенства обаче са краят на едно дълго изпитание и единствено квалификациооните мачове са пътят до там. Ако Белинели и Барняни се фокусират върху кариерите си в НБА, а Глинари трябва да се съобразява с правилата на новия си отбор, Рекалкати ще трябва да разчита отново на ветераните си. Това би могло да означава и привличане на много талантливи млади играчи, които също като по-опитните си връстници ще бъдат въвлечени в сделки и задължения извън терена и не се знае до колко ще могат да откликнат на поканата му.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи