И Лейкърс не спряха Хюстън


И Лейкърс не спряха Хюстън
Олстън с 8 тройки и 5 асистенции (AP Photo)
17-03-2008 01:29

Отново. Поредния отбор беше „отвян” от сплотеността и волята на „Ракетите” от Хюстън, Тексас. Този път жертвата бяха Лос Анджелис Лейкърс, които се изправиха срещу тексасци в директен спор за първото място в Западната конференция на НБА. Двубоят бе спечелен от играчите на Рик Аделман и, след успеха със 104:92, те еднолично оглавяват класацията сред западните отбори, след 22-рата си поредна победа.
 
След много слаб мач на суперзвездата Трейси МакГрейди, който завърши с 11 точки и 6 асистенции и не беше отбелязал точка до средата на третата част, Хюстън отново показаха, че са отбор, че разчитат и си помагат един на друг, забравяйки статистиките и гонейки колективния успех.
 
В първата четвърт играта беше равностойна. След 12 минути домакините водеха само с 1 – 24:23. През втората част, след страхотна игра в защита, „Ракетите” успяха да натрупат аванс от 10 точки и дори завършиха частта при 15 аванс – 59:44. Но „Езерняците” още не се бяха отказали да спрат серията на Хюстън и след много силна игра и серия от 12:0 точки, при успеваемост на „Ракетите” 0/11, те успяха да намалят разликата само до 2 точки – 66:68. Но след успешна стрелба от тройката на Рейфър Олстън 2 секунди преди края на третата част разликата бе 5 за Рокетс – 66:71. През последната четвърт желанието на тексасци да пишат история бе по-силно от всичко и те успяха отново да увеличат разликата до 10 точки и да я задържат до края на мача. В крайна сметка поредната трицифрена победа беше 104:92.
 
Страхотно впечатление по време на серията от 22 победи на Хюстън прави колективността и поставянето на отборните интереси над личните. Днешният мач беше много добър пример за двата различни типа игра и как един човек може да провали отбора си. Естествено, това е господин Брайънт, който завърши с най-голям актив от отбора от ЛА – 24 точки. „Добре”, може да си помисли някой. Добре, но на каква цена? След 33 изстрела от средно разстояние и едва 33% успеваемост и 0% от тройката – 0/4, Коби направи нещо невероятно, завършвайки с отрицателен коефициент – -13, при положение, че има 24 отбелязани точки и 7 борби. И пак идва въпросът – на каква цена? Докато той бележеше точките си, няколко новобранеца, 41-годишният Дикембе Мутомбо и Т-Мак, който определено нямаше ден днес, пишеха история. След невероятна игра в защита на Шейн Батие, който не остави Брайънт нито за момент, и много заслони и раздаване на топката, Хюстън може би разбраха, че за да си победител и да останеш в историята, не е нужно да стреляш повече от всички други в отбора, взети заедно, а да си част от този отбор, да помагаш на съотборниците си в защита и да мислиш как можеш да използваш качествата им, за да помогнеш на отбора да върви нагоре. А Трейси и компания определено вървят нагоре. Те станаха еднолични лидери на запад, изкачвайки се от десетото място и, ако Лейкърс продължават да играят така, едва ли ще имат проблем да останат на тази позиция.
 
Този мач беше най-добър в кариерата за Рейфър Олстън, познат на And 1 феновете като Skip 2 my Lou. Той отбеляза 31 точки (8 тройки) и подаде 5 асистенции. Добър мач направи и Луис Скола, който завърши с дабъл дабъл - 13 точки и 11 борби. От пейката отлично се включи Боби Джаксън, който отбеляза 19 точки и хвана 6 борби. За „Езерняците” 33 от общо 90 стрелби бяха изстреляни от Коби Брайънт, който завърши със споменатите 24 точки, а Ламар Одъм вкара 17 и овладя 11 борби.
 
Хюстън продължават да радват публиката и феновете си от цял свят с много приятна и красива игра – нищо общо с персоналните циркаджийства на някои играчи. „Ракетите” поразяват цел след цел и стават все по-задружни, но в следващия си мач се изправят срещу най-добрия отбор до момента – Бостън Селтикс, който ще им създаде доста проблеми за постигането на 23-а победа. „Келтите” са не по-малко задружен отбор, а „Голямото трио” няма нужда от коментар. На Лейкърс, без контузения Пау Гасол, пък им предстои среща с друг от фаворитите на запад – Далас Маверикс.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи