Далас губи от Лейкърс в драматичен сблъсък


Далас губи от Лейкърс в драматичен сблъсък
Новицки не успя да донесе победата (Getty Images)
19-03-2008 12:30

Лос Анджелис Лейкърс победиха при гостуването си на Далас Маверикс във вторник вечерта с резултат 100-102, връщайки се на първото място в Западната конференция, с еднакъв актив с отбора на Хюстън Рокетс.
 
Без особени проблеми "езерняците" имаха преднина от 25 точки в средата на третата четвърт и инерцията, която бяха събрали Далас с 5 поредни победи над по-слаби съперници, изглеждаше загубена. След това обаче, Дирк Новицки и Маверикс започнаха да обръщат мача, но усилията им не бяха достатъчни да променят изхода от двубоя.
 
Далас вкара само 12 изстрела от игра през първата половина и завърши с общо 38 точки. Играта на домакините бе толкова трагична, че някои от феновете по трибуните започнаха да освиркват отбора, а други скандираха името на Кобе Брайънт за MVP на сезона. Той вкара 29 точки, от които 20 през първата половина на мача. Звездата на гостите получи и лека контузия, която можеше да се окаже съкрушителна за отбора, ако бе по-сериозна, прибавена към контузиите на Пау Гасол и Андрю Байнъм. За успокоение на Фил Джаксън обаче Брайънт остава на негово разположение.
 
След почивката играчите на домакините излязоха на терена коренно променени и с две серии, първо 14-1 в третата част и след това 9-2 в четвъртата, както и 3 последователни тройки на Дирк Новицки малко преди края на мача, те успяха да достигнат „Лейкърс” и при 41 секунди, оставащи за игра, резултатът беше 98-97. След това Радманович и Тери вкараха по една тройка за двата отбора и 4.9 секунди преди сирената Далас губеха 101-100. Последва фаул и Дерек Фишър застана на наказателната линия. От там той вкара само един от двата опита и „Маверикс” имаха шанс да изравнят или спечелят мача в следващата атака. Отново Новицки се нагърби с отговорността, но този път изстрелът му мина вдясно от целта, след като до известна степен стрелбата му бе затруднена от лошия пас на Джош Хауард.
 
Германецът завърши с 35 точки, 11 борби и 5 „чадъра”, но въпреки тях, Далас записа 6-о поражение от последните 6 мача срещу отбори в победна серия, след привличането на Джейсън Кид в състава си. Гардът, от друга страна, записа най-слабото си представяне, откакто премина в тима, завършвайки само с 1 точка, 3 борби и 7 асистенции за 28 минути на терена, престоявайки на пейката в 6:27 минути от третата и 5:51 от четвъртата част. Джейсън Тери и Джош Хауард добавиха по 19 точки за Маверикс, които паднаха до седмото място в Западната конференция. Те обаче нямат време да се разкайват за тази загуба, защото им предстоят няколко тежки двубоя, първият от които като домакин на Бостън в четвъртък, след което идва Сан Антонио и следващият шанс да победят отбор, претендент за титлата.
 
За „Лейкърс”, освен Брайънт, добре се представиха Ламар Одъм със 17 точки и 17 борби, както и Владимир Радманович, вкарал рекордните  за него през този сезон 21 точки и овладял 10 борби.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи