На четири очи с Шай Щрикс – „Нищо няма да спре Балканската лига!”


На четири очи с Шай Щрикс – „Нищо няма да спре Балканската лига!”
Шай Щрикс - от съдийство към лига
21-03-2008 23:35 | Македонски спорт

„Почти всичко вече е договорено. Моя цел, а и на партньорите ни е да създадем една професионална лига, в която да има място за всяка държава от Балкнаския полуостров” – каза бившият рефер Шай Щрикс, а по настоящем основен творец на лигата.

Миналият уикенд, Щрикс посети югозападната ни съседка Македония и изгледа наживо финалната среща от турнира за купата на Македония между Струмица и Фени Индустри, завършила с драматична победа на Фени Индустри. Там екс ФИБА реферът се съгласи да отговори на въпроси на македонските журналисти, които бяха изключително заинтересовани от заформящия се баскетболен проект на Балканите, който да бъде конкуренция на Адриатическата, Северната и Балтийската лиги. Ето и цялото интервю с г-н Щрикс:
 
„Преди да започнем какъвто и да е разговор, трябва да кажа нещо изключително важно. Никой няма да спре Балканската лига. Няма пречки, които да не могат да бъдат премахнати. Не виждам причина защо да не основем такава лига. ”
 
Откога може да очакваме стартирането на лигата? Говори се още за тази есен?
„Така е, плановете са да стартираме през есента. Тук искам да изкажа задоволството си от видяното по време на финалната среща за купата на Македония. Несъмнено това е, което търсим и ние, и ни накара да превърнем идеята си в реалност. Видях една пълна до краен предел зала, невероятна публика. Атмосферата беше феноменална. Публиката искаше да гледа качестевен баскетбол и го получи – един драматичен и напрегнат до самия си край двубой. И двата отбора заслужават похвала, защото ни изнесоха истински спектакъл. Точно такива отбори ни трябват и те биха имали място в лигата. С една дума – баскетболно шоу, което ние целим.”
 
Какви са основните цели на лигата?
„Моята идея относно крайната цел е един ден след като стартираме Балканската лига, да доживеем да направим файнъл-фоур на победителите в актуалните в момента лиги – Балтийска, Адриатическа и Северна. Тук не бих пренебрегнал и ФИБА и УЛЕБ, тъй като това не означава, че няма да работим и с тях.”
 
Имате ли „зелена светлина” за действие от тези водещи баскетболни организации в Европа?
„Разбира се, особено от страна на ФИБА Европа. Проведохме неколкократни разговори със спортния директор на централата Коста Илиев. С проекта е запознат и генералния секретар Нар Занолин. Те са включени във всички разговори и преговори и вече имаме тяхната подкрепа в това ни начинание.”
 
Каква ще бъде ефективността от тази лига в сравнение с вече съществуващите такива?Например, отборите класирали се на първите четири места в Адриатическата и Северната лига се ползват с право на участие в турнира за купата на УЛЕБ? Как стоят нещата с Балканската лига?
„Има доста голям периметър за действие. Но дайте първо да направим тази лига и тогава ще мислим за подобни възможности. Смятам, че имам пълното право да кажа това. Не бързаме за никъде. Искаме всичко да е изпипано и да поставим на лигата едни здрави основи. С времето всичко ще си дойде на мястото и ще дадем отговор на този Ваш въпрос.”
 
Коментира се, че първата година в лигата ще вземат участие 10 или 12 отбора. Има ли повече яснота около това и някакви дилеми около броя?
„При нас дилеми няма. Все още чакаме писма за намерение за участие в лигата от някои от балканските федерации. Нека видим какво мислят те. Не притискаме никой, а искаме да видим какъв е техният интерес. Бройката е най-лесната работа, защото зад гърба си имаме нашите партньори. В този ред на мисли мога да кажа, че сме готови  както за 10, така и за 12 отбора.”
 
Основният въпрос е всичките отбори от шестте държави, съществуващи на тези географски ширини ли ще бъдат?
„Може да се каже. За разлика от другите лиги, ние комуникираме и ще комуникираме с националните федерации, а не със самите клубове. Това ще бъде регламентирано в договор с федерациите. Те ще са тези, които ще имат право да предлагат кой клуб да участва в Балканската лига. Засега имаме първоначални договори с България, Румъния, Македония, Сърбия, Гърция и Турция.”
 
Известни ли са вече изискванията за участие в Балканската лига?
„Сигурно е, че място за най-силните клубове от полуострова винаги ще има. Но реално погледнато, в началото то ще е за клубове, които са в определена фаза от своето развитие. В началото лигата ще е за отбори малко над средното национално ниво, които искат да се „пробват” и на европейската сцена. Те ще имат възможност да покажат възможностите си без да губят кой знае колко време, а което е може би най-важното без да имат нужда от допълнителни финансови средства.”
 
Знае ли се форматът на лигата?
„И тук сме на почти на финала. Съвсем скоро ще бъдат уточнени и най-малките подробности, за да няма спорни моменти. Ще се опитаме да избягаме от стандартните термини на ФИБА и УЛЕБ и ще пригодим календара според първенствата в отделните държави. Засега е ясно, че ще има финален турнир или както е популярно да се нарича в баскетболните среди – файнъл фоур, който сам по себе си се оказа доста продуктивен, връщайки се няколко години назад.”
 
Господин Щрикс, пожелаваме Ви успех в започнатото начинание и дано Балканската лига наистина „оживее” от есента.
„Благодаря Ви за пожеланието, ще ни е необходим. Искрено се надявам, че ще работим добре за в бъдеще с вашата и останалите медии в тази област. Това наистина ни е необходимо. Между другото, вие журналистите трябва да бъдете посредниците между нас и феновете на баскетбола. А специално на тях искам да кажа да се приготвят за един нов баскетболен спектакъл. Нашето желание е да бъдем обкръжени от щастливи хора, доволни от това, което са видяли. Казвайки това, имам в предвид атмосферата в Кавадарци по време на финалния мач.”
 
Главният виновник за този голям балкански баскет проект сподели още, че плановете са лигата изцяло да се покрие от организаторите, като ще има няколко спонсора – един основен и няколко по-малки. Шай Щрикс обясни също, че в Борда на Балканската лига ще има по един представител от всяка от участващите федерации. Като членове ще влязат самият той, както и Роберт Гергов. Планира се Ставрос Дукис да оглави Комитета на лигата, а представител на македонската федерация ще бъде Илия Мерджановски.
 
Както по-рано този месец BulgarianBasket.com съобщи, всички подробности ще станат ясни до края на месец април, когато се планира и официална пресконференция.


  


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи