С двата полуфинала при жените днес стартира купа "Леденика"


С двата полуфинала при жените днес стартира купа "Леденика"
24-03-2008 09:13

Днес стартира тазгодишното издание на купа „Леденика”. Новата „Арена Самоков” в едноименния град ще приеме в рамките на четири дни най-добирте мъжки и женски отбори, които ще спорят за купата на България. В първият ден ще се изиграят двата полуфинала при жените, а ето какво ще могат да видят феновете на баскетболната игра в Самоков.
 
КУПА „ЛЕДЕНИКА”
Жени, Полуфинали
16.00 Лукойл Нефтохимик – Берое 07 (на запис по Ринг ТВ, 21.30)

След като спечелиха купата на България три пъти подред през 2004, 2005 и 2006, миналата година бургазлийки загубиха от ЦСКА и сега имат амбиции да върнат трофея отново във витрината си.
 
Макар и само с 10 състезателки в момента, Лукойл Нефтохимик си остава фаворит за купата на България заедно с Дунав Еконт. На полусезона си тръгнаха Фабионова и Мехмедич, но пък бе привлечена американката Шамика Скот, а Даниела Георгиева получи право да играе за новия си клуб. Така може да се каже, че Лукойл Нефтохимик не загубиха нищо с освобождаването на двете състезателки. Отборът на Петко Маринов е добре балансиран, въпреки че треньора не разполага с пълна бройка от 12 състезателки.
 
Берое 07 няма да отпише този мач, но със сигурност повече ще мисли за срещата за 3/4 място и за битката за бронза. Такава е реалността просто. Повечето състезателки на старозагорския клуб са играли в Бургас и може донякъде да знаят някои от слабостите на съперника, но едва ли могат да надскочат себе си и да поднесат изненада.
 
Лукойл Нефтохимик няма типичен тежък център, но в лицето на националните състезателки Радостина Славова и Наталия Топалова има предимство в подкошието. Играещите добре за Берое 07 в последно време Златина Калоферова и Жанет Жельова ще се опитат да направят борбата отдолу малко по-интересна.

На позицията на лекото крило двата тима са равностойни, като Камелия Михалкова (Лукойл Нефтохимик) и Елена Петрова (Берое 07)  се представят общо взето на едно ниво.
 
Гардове в отбора от Бургас, колкото искаш. Лукойл Нефтохиник хвърлят пет такива Костова, Скот, Георгиева, Кордова и Соколан срещу Бачкова, Нанева и Пашева. Като се има предвид контузията на Албена Бачкова, която бе със счупена ръка до скоро, преимуществото е далеч на страната на бургазлийки въпреки добрите игри на Ралица Нанева.
 
Двата отбора са играли 3 срещи помежду си през този сезон, а Лукойл Нефтохимик има съответно три победи с общ резултат 97 плюс в тяхна полза. Едва ли има нужда от обяснение кой е фаворита в този мач и всичко друго освен резонна и лека победа за момичетата на Петко Маринов би било супер сензация.

18.00 Дунав Еконт – Рилски спортист

Вторият полуфинал се очаква да бъде далеч по-интересен. В него отборът-домакин Рилски спортист ще се изправи срещу другия фаворит за купата – Дунав Еконт.

Двата тима ще бъдат без основни състезателки. За Дунав Еконт ще липсва Роксана Йорданова, докато за Рилски спортист няма да играе Стефка Митева. И докато гостенките от Русе имат достатъчно добри баскетболистки, които могат да заместят отсъствието на Йорданова, то за Рилецо липсата на Митева ще бъде много по-осезаема.
 

Треньорът на Рилски спортист Иван Лепичев разполага в подкошието само с Агнеса Дойчинова и Ралица Василева. Дойчинова играе великолепно този сезон и това със сигурност няма да бъде изключение днес. Опазването на най-полезната състезателка в шампионата и купата на страната ще бъде цел номер едно на Дунав. Дойчинова обаче ще трябва да избегне натрупването на лични нарушения, което може да постави отбора й в трудна ситуация. За това ще бъде необходима и помощта на Василева, която има потенциал да прави и много добри мачове.
 

Голямото предимство на русенки е наличието на доста опитни състезателки на гардовите позиции. Това важи най-вече за Диана Найденова, която е мотора на отбора от Русе и може би най-важната състезателка в тима на Стефан Стефанов. Отборът-домакин противопоставя на гарда младите си таланти в лицето на Ива Терзиева и Галина Станчева, които са съответно 12 и 14 години по-малки.
 

Друга опитна състезателка Петя Джамбазка и младата надежда на русенския баскетбол Даниела Петева допълват отлично Найденова и създават може би най-силното предмостие в българския шампионат.
 

Рилецо има скрито оръжие в лицето на Христина Иванова, която със серия от тройки може да направи мача и по-интересен за публиката в Самоков.
 

За гостенките коз може да се окаже наличието на ветеранката Христина Минкова, която има доста такива мачове зад гърба си.
 

Нормално е Дунав Еконт да се класира за финала в сряда вечер, но все пак момичетата на Иван Лепичев може да се противопоставят в това свое първо участие във финална четворка за купата на България в историята на клуба.


Загубилите в полуфиналните мачове играят на другия ден, 25 март в среща за 3/4 място, докато победителите ще спорят за купата на страната на 26 март.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи