Лукойл Нефтохимик си върна купата на България


Лукойл Нефтохимик си върна купата на България
Лукойл Нефтохимик спечели пак купата на България
26-03-2008 20:53

Лукойл Нефтохимик си върна загубената купа на България през миналия сезон след победа над Дунав Еконт с 82-71 във финала от тазгодишното издание на турнира. Двата отбора превъзхождат всички останали като класа и са далеч най-добри през тази година у нас. Това бе първият сблъсък между тях за двата трофея – купата и шампионата на страната. Трябва да стане чудо те да не играят и по-късно в плейофите на първенството. Тази купа бе спечелена от Лукойл Нефтохимик, а предстои да видим как ще протекат мачовете в плейофите и кой ще бъде по-добър в шампионата на страната.
 

Единствено по време на първата четвърт в срещата състезателките от Русе имаха инициативата и създадоха впечатление, че могат да се преборят с по-опитния състав от Бургас. След 7 минути игра Дунав Еконт водеше с 15-7 и контролираше изцяло събитията на терена в Арена Самоков. В самия край на първата и в началото на втората четвърт Лукойл Нефтохимик успя да отбележи 11 поредни точки и поведе с 24-19. От този момент до края на мача момичетата на Петко Маринов не изпуснаха водачеството в срещата нито за секунда.
 

След няколко поредни коша на една от най-добрите състезателки в мача Радостина Славова разликата стана седем точки в полза на бургазлийки в средата на частта (29-22). Петя Джамбазка отговори с две тройки за 29-28 преди същото да стори скрития коз на Маринов в тази среща – американката Шамика Скот. На почивката Лукойл Нефтохимик се оттегли с комфортна преднина от 8 точки (39-31), но това съвсем не означаваше че мачът е приключил.
 

През третата четвърт Лукойл Нефтохимик поддържаше аванса си в едноцифрен до самия край на частта, в който след серия от 9-0 те излязоха напред с 14 точки (60-46). Единственият неприятен момент за бургазлийки бе в началото на второто полувреме, когато при една от атаките на коша на Дунав Еконт Даниела Георгиева получи контузия и играта бе спряна за да й бъде оказана медицинска помощ. Въпреки, че се върна на скамейката на отбора си тя не бе пусната в игра от треньора Петко Маринов.
 

Състезателките на Стефан Стефанов направиха всичко възможно да се върнат в срещата и дори опитаха с преса в заключителните минути, но най-близко се доближиха до 9 точки разлика. Със самочувствие Лукойл Нефтохимик успя да задържи аванса си и не позволи никаква изненада.
 

Американката Скот вкара първите си 5 стрелби от зоната за 3 точки и бе в основата на успеха за Лукойл Нефтохимик. Тя завърши с 15 точки, 8 борби и 5 отнети топки. До този момент в 5 изиграни срещи у нас тя бе вкарала общо 4 тройки, днес – 5 и то в най-важния мач за купа „Леденика”.
 

Славова вкара изключително важни кошове и също има голяма заслуга за триумфа на отбора от Бургас. Тя завърши също с 15 точки и 8 борби. Наталия Топалова бе познатия борец с нейините 11 точки, 4 овладени топки, 4 блока и 4 асистенции. 
 

Но играч на мача най-изненадващо за всички бе Зорница Костова. Без да блести особено, тя натрупа най-голям коефициент в мача – 28. Както и в полуфинала срещу Берое 07, Костова не седна нито за секунда почивка по време на целия финал. Тя вкара 15 точки, подаде 11 завършващи подавания и овладя 6 топки (3 в нападение и 3 в защита). 

В същото време показа и завиден мерник от наказателната линия (8/8-100 %). Не бива да се отбележи и помощта на Катя Кордова (13 точки-2 тройки), както и на Димана Макариева (9 точки). Последната не сбърка нито веднъж по време на срещата – 2/2 за 2 точки, 1/1 за 3 точки и 2/2 от наказателната линия.
 

Светла Асенова бе най-резултатна за Дунав Еконт с 20 точки, а Джамбазка добави 16.

Големият проблем на Дунав Еконт бе в борбата под коша, където Лукойл Нефтохимик хванаха цели 9 борби повече (33-24).
 

Лукойл Нефтохимик спечели за пети път купата на България (1999, 2004, 2005, 2006, 2008), докато за Дунав Еконт остава утехата че в техния дебют във Файнъл Фор в този турнир се окичват със сребърните медали. Безспорен успех за тяхната организация също, но да се надяваме че амбициите им няма да спрат дотук и ще се целят и по-високо. 
 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ДУНАВ ЕКОНТ – ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМИК 
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ЗА КУПА "ЛЕДЕНИКА" ПРИ ЖЕНИТЕ
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ЗА КУПА "ЛЕДЕНИКА" ПРИ ЖЕНИТЕ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи