Невероятна драма с продължение в Ботевград


Невероятна драма с продължение в Ботевград
Мортън пак най-полезен за Балкан
02-04-2008 20:56

Балкан Ботевград си взе реванш от варненския Черно море Еврохолд и след инфарктна развръзка в петминутното продължение го победи с 94-93.
 
Играчите на Балкан се хвърлиха с настървение в мача, решени да отмъщават за загубата (също у дома) преди 2 седмици, която ги изхвърли от Финалната четворка за купата. След като двата тима си размениха по два коша, това силно желание на домакините започна да дава резултат и със серия 12-2 за около две минути те поведоха с двуцифрена разлика - 16-6 още в средата на първата четвърт. Една тройка на Симеон Ценов за 18-9 само временно спря устрема на Балкан, за който в тези минути добре завършваше атаките Бобан Билбия, а добре му асистираше Александър Антич. Домакините доминираха и в борбата, като на практика вземаха всичко под своя кош, а общо овладените им топки бяха двойно повече от тези на съперника. Логично първата четвърт приключи при комфортна преднина за Балкан - 23-11.
 
В първите минути на втората четвърт тази преднина стана и 15 точки - 28-13 след тройка на Дуейн Мортън и кош на Иван Лилов, а после и 16, при 32-16. В тези минути само Аугустинас Витас вкарваше за Черно море. После обаче и Симо Ценов и Левен Белберов му помогнаха с по една тройка, а Билбия започна да пропуска все повече и така гостите напарвиха серия 0-8 за да стопят пасива си до 8 точки (32-24). Разликата падна и до 6 точки, минута и 39 сек. преди почивката, но тогава пък за домакините се разигра Иван Лилов, който вкара 8 точки в 3 поредни атаки. На почивката неговият Балкан водеше с 9 точки разлика - 44-35.
 
Второто полувреме започна кош за кош до момента, когато Дуейн Мортън пропусна, а в ответната атака Пламен Алексиев наниза тройка за 50-44. После обаче същият сгреши, а веднага след това в рамките на секунда Белберов извърши своите 3-о и 4-о лично нарушение. Въпреки че Симо Ценов наниза две поредни тройки, домакините също безпроблемно бележеха при всяка атака през рехавата защита на варненци и отново започнаха да поддържат преднина от над 10 точки. Разликата стигна и до 14, но след края на третата част бе отново 11, след три точки от наказателни удари за гостите - 64-53.
 
Витас вече беше стигнал до дабъл дабъл с 19 точки и 10 борби, но неговите усилия не бяха достатъчни за Черно море до момента. В началото на последната четвърт пък се развихриха Атанас Радев и Дуейн Мортън, които започнаха да вкарват при всяка атака на своя тим, а противникът изглеждаше съвсем капитулирал. В средата на третата четвърт преднината на Балкан вече бе набъбнала до 17 точки при 75-58. Тук Радев и Антич направиха 5-ите си фаулове и напуснаха, но веднага ги последва и основният плеймейкър на Черно море - Тод Галъуей.
 
Все пак гостите не се отказаха да правят опити за обрат и започнаха да стопяват преднината на Балкан, но играта вече бе накъсана от много фаулове. Така това застигане в резултата бе бавно и мъчително за гостите, и въпреки това те продължаваха битката. И тяхната непримиримост даде резултат - 2 минути и половина преди края, при 80-71, Брайс Шелдън наниза две поредни тройки и разликата стана само 3 точки. Все пак хората на Георги Младенов отново се виждаха победители, когато Билбия вкара под самия кош и бе фаулиран от Боев (с това последният също напусна за 5 лични нарушения). Тогава дойде кошмарна за отбора на Балкан поредица от събития - Билбия пропусна наказателния удар; Витас овладя борбата и Шелдън вкара при ответната атака; Болковац опита да вкара решителна тройка, но пропусна; Симо Ценов обаче не пропусна да вкара своята 20 секунди преди края за 82-82 и така доведе мача до продължение.
 
Допълнителните 5 минути бяха като руска рулетка - усещане, подсилено от факта, че до края на това продължение общо 7 играчи от двата отбора бяха аут за по 5 фаула. Въпросът беше на кого ще му издържат нервите и ще има повече късмет. Започна се кош за кош, после Черно море за момент взе надмощие в психологическата битка след поредната (седма!) тройка на Ценов - 88-89. Тогава обаче всичко изведнъж се преобърна с главата надолу - на Шелдън му бе свирено неспортсменско нарушение и секунди по-късно резултатът вече бе 92-89... И после пак с главата надолу - фаулове на домакините, точни изпълнения от линията на варненци, пропиляна атака на Балкан след грешка на Иван Лилов и резултат 92-93 само пет секунди преди края. И тогава се случи най-невероятното - за отбора на Балкан, останал без четирима основни играчи (Радев, Антич, Билбия и Болковац), като неочакван джокер от тестето с карти изскочи току що навършилият 20 години гард Янко Янков. Младокът, играл общо по-малко от две минути, си направи късен, но незабравим подарък за рождения ден (30.03) - секунда преди края на продължението той вкара решителните 2 точки и донесе победата на своя тим! При това Янков бе фаулиран от направилия отчаян опит да го спре Шелдън. От наказателната линия той дори не уцели ринга, но в оставащата 1 секунда Черно море не успя да опита стрелба и домакините триумфираха, заедно с верните фенове в своята зала.
 
Най-резултатни в мача бяха двама играчи на Черно море - Витас и Ценов - с по 25 точки, но за тяхно съжаление всичко се оказа напразно след драмата на продължението. Витас добави и 12 овладени борби, а Ценов бе с уникална успеваемост в далечната стрелба - 7-те му тройки бяха от 8 опита.
 
За Балкан пък всички от стартовата петица допринесоха за победата с двуцифрен актив от точки, като най-много вкараха Билбия (22) и Мортън (21).
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БАЛКАН - ЧЕРНО МОРЕ ЕВРОХОЛД
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БАЛКАН
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЧЕРНО МОРЕ ЕВРОХОЛД
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А-1
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А-1
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В МЪЖКАТА А-1 (ПЪРВА ОСМИЦА)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ
 
ТОП 10 НА 28-И КРЪГ
 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи