Всеки бяга от Лукойл, как ще завърши редовната фаза от шампионата


Всеки бяга от Лукойл, как ще завърши редовната фаза от шампионата
Дали Черно море ще гони по-високо класиране
03-04-2008 12:24

Четири кръга преди края на редовната фаза от родния шампионат вече някои от отборите са с ясни позиции преди началото на плейофите. Други обаче са с лист и химикал в ръка и смятат как да стигнат до по-добра изходна позиция или кое е по-добре като вариант в участието в плейофите.

Ясно за този момент е само класирането на Лукойл Академик на първо място без значение как ще завършат мачовете си до края на този етап. Ясно е също, че второто и третото място ше бъде за Левски и Балкан, местата от 4-6 ще се разпределят между ЦСКА, Спартак и Черно море, 7-8 остават за Ямбол и Рилски спортист. Най-интересно ще бъде това, че повечето отбори по всяка вероятност ще се борят за тези места, които им дават възможност да срещнат Лукойл Академик в по-късна фаза от плейофите. Надникваме обаче в ситуациите за всеки отделен отбор и ще гадаем за евентуалния им подход в гонене на определена позиция.
 
1. ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК (28-0)
Половината план за годината бе изпълнен със спечелване на купата на България. Остава да доиграят оставащите четири кръга от редовния сезон, които ще бъдат използвани най-вече за почивка на основните състезатели от поредицата мачове в цикъл вторник-петък. Така след двадесетина дни ще чакат с нетърпение плейофите, в които вариантите с изненади срещу тях са сведени до абсолютния минимум. В серия пък нещата изглеждат още по-драстични в полза на отбора, нямащ загуба в България от есента на 2006 г. Жалко е само, че ръководството си поставя много ниски цели в Европа и класиране на осминфинал за купа УЛЕБ се смята за невероятен успех. Но може би донякъде са прави, като се огледаме и преценим колко силен ни е баскетболът в последните години. Докато вдигнем летвата малко по-високо, ще се радваме на успехи над Артланд и Вентспилс. Та отборът на Динамо Москва, който ни отнесе с 40 точки разлика, загуби наскоро две срещи подред в Русия, едната от които от Спартак Владивосток.
 
Домакин
Левски
Балкан 
 
Гост
Черно море
Спартак Плевен 
 
2. ЛЕВСКИ (20-8)
След смяната на треньорите „сините” разбиха Спартак в Плевен така, както и Лукойл не ги бе натупвал скоро. Левски напълни кошницата на Спартак с 24 точки повече преди да си тръгне за София. Факт е, че сините се издъниха за купата и сега ще търсят максимално добро класиране в първенството. Победа срещу Балкан в събота ги прави и на практика втори в класирането за редовния сезон. Това ще означава и домакинско предимство в плейофите до финала, който е задължителен за този отбор
, въпреки младостта му. Дори и загуба пак ще остави отборът на Левски основен кандидат за второто място вследствие голямата победа преди месец и половина в Ботевград, когато ги победиха с 86-57. В момента разликата от мачовете досега между двата тима през този сезон е 24 точки плюс за Левски. 

Домакин
Балкан
Рилски спортист 
 
Гост
Лукойл Академик
Ямбол

3. БАЛКАН (18-10)
Второто място ще бъде изключително трудна цел за постигане. Трябва да се гони задължителна победа над Левски в събота, а освен това да се разчита и на грешни стъпки на сините до края на редовния сезон. Една победа в оставащите мачове обаче ще им гарантира третата позиция. Както вече споменахме преди, това ще означава разминаване с големия фаворит Лукойл Ак
aдемик на полуфиналите, а в същото време ще им гарантира домакинско предимство на четвъртфинала. Проблем е сравнително късата скамейка и евентуални дълги серии в плейофите няма да са за предпочитане от Георги Младенов и компания.
 
Домакин
Спартак Плевен
ЦСКА 
 
Гост
Левски
Лукойл Академик 
 
4. ЦСКА (14-14)
След проблемите с контузени играчи дойде ред и на финансовите затруднения. Едни получават заплати, други не. Гръцкият бизнесмен спаси отбора в началото на годината и дано да успее да я приключи както трябва. От спортно-техническа гледна точка „червените” имат реален шанс за четвъртото място, за което апетити има и Спартак Плевен. Мачът между двата отбора е този уикенд в Плевен, а ЦСКА досега има аванс от 20 точки в трите изиграни срещи помежду до този момент. Така, че търпят загуба до 19 точки, за да имат предимство в края на редовната фаза на шампионата срещу Спартак при равни победи и загуби. Но мачът на истината за ЦСКА ще бъде домакинството на Черно море в последния кръг, което при евентуална загуба ще изпрати „червените” на 6-о място.

Целта на този отбор в момента трябва да бъде участие на полуфинал в плейофа и оттам съответно да се борят за бронзовите медали в първенството. А то минава задължително през запазване на четвъртото място. Само тогава „червените” ще имат шанс за успех срещу Спартак или Черно море на четвъртфинал, ще си „починат", както за купата, в евентуален полуфинал с Лукойл Академик и ще се съсредоточат в серията за третото място в крайното класиране.
 
Домакин
Ямбол
Черно море 
 
Гост
Спартак Плевен
Балкан 
 
5. СПАРТАК ПЛЕВЕН (14-14)
С оглед на амбиции и желания не приличат на себе си. Отбор с по-голям потенциал от незавидното място, на което се намира, а в момента със зъби и нокти се бори за домакинско предимство в четвъртфиналите на плейофите. Приемат ЦСКА и гонят победа в събота с 20 точки, която евентуално може да ги изкачи на четвъртото място. Дори това да се случи, може да се окаже недостатъчно. Предстоят домакинство на Лукойл Академик и нелеки гостувания в Ботевград и Самоков, в които победата няма да им бъде поднесена на тепсия.  А една победа в оставащите четири кръга може и да не им стигне за четвъртата позиция, ако ЦСКА вземе две. Дали обаче в Плевен не се замислят и те върху по-трънливия път да се стигне до финал срещу Лукойл Академик, а той е... 6-о място в края на редовната фаза.


Домакин
ЦСКА
Лукойл Академик 
 
Гост
Балкан
Рилски спортист 
 
6. ЧЕРНО МОРЕ (13-15)
След доброто представяне за купата на страната идва ред на първенството. „Моряците” набират скорост и започват да играят не само в нападение, но и в защита. Това веднага се отрази и на резултатите им, видя се че могат да побеждават. Въпреки, че имат повече загуби, отколкото победи, Черно море ще е отборът, който ще бъде избягван в плейофите.

Интересно ще бъде каква тактика ще предпочетат варненци в оставащите кръгове. Евентуална победа над ЦСКА в последния кръг плюс резонен успех над Ямбол у дома може да ги класират на четвърто място след редовната фаза. Така те ще имат предимство в броя срещи у дома на четвъртфинал, а знаем колко трудно се играе във Варна срещу тях. В този случай обаче на полуфинал ще ги чака не кой да е, ами Лукойл Академик. Това означава никакъв шанс за финал за първенството, както сториха това в турнира за купата.

Другият вариант е 6-о място след редовната фаза, без домакинско предимство на четвъртфинала срещу Балкан в плейофна серия 2 от 3, но значително по-преодолим съперник на полуфинала. Тогава и шанса за евентуален втори финал през този сезон значително се увеличава, а за този отбор това определено е тавана за този момент.

Варианти, върху които Симеон Варчев и компания ще трябва да мислят, наред с това коя кандидатура ще издигнат за президент на БФБ.
 
Домакин
Лукойл Академик
Ямбол 
 
Гост
Рилски спортист
ЦСКА 
 
7. РИЛСКИ СПОРТИСТ (9-19)
Рилецо ще води сериозна битка с Ямбол за седмото място, което също ще бъде по-ценно с оглед на избягане на Лукойл Академик на четвъртфинала. Двата отбора се срещат в събота в Ямбол в директен спор за по-горно класиране. Рилски спортист има две победи над директния си съперник за тази седма позиция, а осен това и 20 точки преднина. В момента са с равен актив с отбора на Ямбол, но ако загубят до 19 точки, ще трябва да наваксват в оставащите три кръга само една победа повече. Ако паднат с 20 и нагоре ще са им нужни две победи повече от Ямбол до края на редовната фаза.
Класираният на седмото място се изправя на четвъртфинал срещу Левски или Балкан, докато осмото означава „довиждане” след сблъсък с Лукойл Академик.
 
Домакин
Черно море
Спартак Плевен 
 
Гост
Ямбол
Левски 
 


 

8. ЯМБОЛ (9-19) 
Казаното за Рилски спортист до известна степен важи и за Ямбол. Те контролират сами съдбата си, гонят минимум победа срещу Рилски спортист в следващия кръг, а такава с 20 или повече точки ги прави фаворити за седмото място. Каквото и да се случи в мачът между тях в събота, няма да бъде ясно до самия край кой ще стане седми и кой осми в класирането на А-1.


Домакин
Рилски спортист
Левски 
 
Гост
ЦСКА
Черно море 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи