Канзас спечели титлата на NCAA


Канзас спечели титлата на NCAA
Играчите на Канзас ликуват след края на мача (АP)
09-04-2008 01:21

Канзас Джейхоукс спечелиха титлата на NCAA в понеделник. С тройка на Марио Чалмърс те се добраха до продължение, в което тотално надиграха Мемфис Тайгърс и спечелиха мача със 75-68 (63-63 в редовните 40 минути).  Това е първата национална титла за Канзас от 20 години насам, а тройката на Чалмърс вероятно ще се превърне в един от най-значимите моменти в историята на отбора. Това бе и първият мач за титлата от 1997 година насам, решен след продължение.
 
Двубоят се разви много драматично и водачеството непрекъснато се менеше. 2:12 минути преди края на редвното време Канзас изоставаха с 9 точки и изглеждаше сякаш Мемфис ще са новите шампиони. Тогава обаче, Джейхоукс използваха стратегията, която повечето отбори биха предприели срещу отбора на Мемфис Тайгърс, стрелящи 59% от наказателната линия през този сезон. Последваха чести нарушения и играчите на Мемфис пропуснаха 4 от 5-те си опита от наказателната линия, което позволи на Канзас да догони съперниците си в резултата, за да се стигне до 10.8 секунди преди края на редовното време, когато след пас на Шерън Колинс, Чалмърс отбеляза изравнителния кош за 63-63. В продължението Мемфис очевидно бяха вече изтощени от развоя на мача до момента и не успяха да направят нищо за да спрат устрема на Канзас.
 
Краят на срещата направи за смях теорията на треньора на Мемфис, Джон Калипари, че играчите му, които имат най-лошия процент от наказателната линия през този сезон, няма нужда да са добри в този показател за да печелят срещите си. В двубой като този, в който всяка точка е важна се видя, че подобно твърдение няма как да е вярно, когато в решителните моменти Тайгърс успяха да отбележат само 1 от 5 наказателни удара, което се оказа решаващо за крайния изход от срещата.
 
Играчите на Канзас, от друга страна, успяха да се обединят за спечелването на титлата след като преживяха доста трагедии в последните няколко месеца. Смъртта на приятели и членове на семействата на Дарнел Джаксън, Саша Каун и Родерик Стюарт помрачиха настроението на целия отбор, след което Стюарт получи неприятна контузия в коляното. Друга контузия обаче, се оказа от по-голямо значение за отбора. Брендън Ръш скъса коленни връзки през месец май, миналата година, с което плановете му за драфта в НБА пропаднаха. През този сезон той работи здраво за възвръщането на формата си и в момента играе отлично. Въпреки че във финалния двубой не успя да запише най-добрата статистика за отбора си, с невероятната си защита и опита си успя да помогне много в решителните моменти от мача.
 
Дарел Артър бе доминиращата фигура в подкошията, завършвайки с 20 точки и 10 борби. Чалмърс добави 18 точки за победителите, Ръш записа 12, а Колинс се отчете с 11 точки и 6 асистенции и се справи отлично с опазването на Дерик Роуз през първите 28 минути от мача. Именно Роуз бе най-резултатен за Мемфис с 18 точки, след като се разигра в края на двубоя.
 
След мача треньорът на Канзас, Бил Селф, не отхвърли слуховете, че има възможност да поеме отбора на Оклахома Стейт през следващия сезон.
 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи