Каталунски финал за купа УЛЕБ


Каталунски финал за купа УЛЕБ
Руди Фернандес и Марк Гасол утре на финал (EFE)
13-04-2008 01:06

Невероятно, но факт: на финал на европейски клубен турнир ще се изправят два отбора от испанската автономна област Каталония, а нито един от тях не се казва Барселона. Нямаше как да е Барса, защото турнирът е този за купа УЛЕБ, а "Синьо-червените" играха в Евролигата и... дори не стигнаха до финалната четворка. Затова пък отборите от предградието Бадалона (Ховентут) и от съседната провинция Жирона (Акасваю) успешно отсрамиха по-именития си събрат. Те не само играха на полуфинали в УЛЕБ, а ги спечелиха и довечера ще се сборят за титлата!
 

Акасваю Жирона се класира за финала след драматична победа с три точки (81-78) над един от фаворитите за купата – московския Динамо. Пред малко повече от 5000 зрители в зала „Палавела” в Торино испанците надиграха отбора, отстранил Лукойл Академик в по-ранен етап от турнира.
 

В същото време Динамо Москва ще играе срещу турския представител Галатасарай в мач за третото място, който гарантира участие в турнира на УЛЕБ и догодина.
 

Ариел Макдоналд стана герой за Жирона след като вкара 4 от 4 наказателни удара в заключителните секунди и предотврати обрат в срещата. Най-много за победителите реализира Иван Раденович, който за първи път стартира в мач от тазгодишното издание на УЛЕБ Къп.

Макдоналд добави 18, докато Марк Гасол завърши с 16 точки.
 

За Динамо Москва Хенри Домеркант отбеляза 20 точки, а Травис Хенсън завърши с 14.

Носителите на купата от 2006 за последно водеха в резултата при 24-23 след поднасяне на Милош Вуянич.
 

Гасол и Раденович бяха в основата на серия от 17-3 за Жирона, а след тройка на Сан Еметрио към края на третата част резултата стана 64-45 в тяхна полза.
 

Но Динамо не се бяха отказали и чрез Домеркант и Фоцис се върнаха в мача. Две минути преди края те намалиха до само точка (73-74), но чрез Раденович и Макдоналд испанците направиха 81-78, преди Вуянич и Домеркант да изпуснат да изравнят от тройката в последното нападение.
 

В другия полуфинал Ховентут победи Галатасарай с 90-83 след блестящ мач на Руди Фернандес. Той вкара 27 точки, а Ян Хендрик Ягла добави 13. Испанците подобриха рекорда на УЛЕБ по направени опити от зоната за три точки – 37. От тях 11 бяха сполучливи.
 

Робърт Хайт отново бе най-резултатен за турския тим с неговите 26 точки. Галатасарай започна с 6-0, но чрез Малет и Фернандес Ховентут излезе напред още след първата десетка (27-17). След тройка на Пау Рибас преднината им стана 15 точки, но въпреки това Галасарай намали на почивката на 37-47. След нея турците дори намалиха до само 2 точки (50-52), но Ягла, Фернандес и Рубио имаха друго мнение по въпроса и контролираха развоя на събитията до самия край.
 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ДКВ ХОВЕНТУТ - ГАЛАТАСАРАЙ
 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ДИНАМО МОСКВА - АКАСВАЮ ЖИРОНА 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи