32 от 32 за Лукойл Академик


32 от 32 за Лукойл Академик
Перо Антич пак най-резултатен
15-04-2008 19:40

В мач без значение, между осигурилите си отдавна 1-ото и 3-ото място в редовния сезон, отборите на Лукойл Академик и Балкан изнесоха добър спектакъл за публиката в Спортния комплекс в Правец, а очаквано срещата бе убедително спечелена от домакините - 109-84. За шампиона Лукойл това бе 32-а победа от всичките 32 мача в този редовен сезон - уникално постижение, но съвсем очаквано и логично при занижената класа на всички останали отбори в родното ни първенство.
 
Още от началото отборът на Лукойл Академик взе инициативата и, след две успешни стрелби на Ристе Стефанов, поведе с 5-0. Иван Лилов обаче отговори с 2 тройки в тези първи минути и след 4 минути игра Балкан губеше само с 2 точки разлика (12-10). "Студентите" продължиха да водят в резултата, но до края на първата четвърт преднината им продължаваше да бъде минимална, най-вече заради не особеното влагане в защитна фаза.
 
Все пак в края на четвъртината разликата бе 5 точки в тяхна полза (24-19) и през втората част те започнаха постепенно да я увеличават, след като вече се бе разиграл и основният коз в атаката им - Перо Антич. Отборът на Балкан обаче също вкарваше доста, особено от зоната за три точки, като най-сериозна заплаха за коша на Лукойл бяха двойката гардове Павле Болковац и Иван Лилов, подпомагани от по-големия от братята Лилови - Любомир. Тримата нанизаха общо 7 тройки до почивката. Дуейн Мортън също напомняше за себе си от време на време, но по-голямата класа на шампионите си каза думата и до края на полувремето те поведоха с цели 17 точки - 57-40. Резултат от лекотата, с която играеше в нападение тимът на Лукойл в тези последни минути на втората четвърт, бяха две бързи тройки на влезлият от пейката Чавдар Костов, както и две забивки - на Тенчо Банев и на Антич (втората с алей-уп).
 
С добри изяви на Мортън и споменатата вече двойка гардове Болковац-Лилов, гостите успяха до средата на третата част да стопят преднината на Лукойл до 10 точки. Това обаче бяха по-скоро усилия за достойно представяне, отколкото сериозен опит за обрат. Дори когато разликата стана само 7 в последните минути на четвъртината, шампионите не се притесниха особено. Все пак трябва да се отбележи, че Балкан спечели тази трета четвърт с впечатляващото 20-30, най-вече благодарение на Болковац, който вече имаше в актива си 25 точки.
 
За Лукойл Академик обаче Антич и колегата му в подкошието Ненад Чанак продължиха да трупат точки в актива си и нова забивка на Перо направи разликата отново 12 точки за неговия тим. Виждаше се, че колкото и да им върви стрелбата от тройката, гостите от Ботевград няма как само с нея да стигнат до някаква сензация. В средата на последната четвърт Ристе Стефанов наниза три поредни коша, последният от които също от тройката, сънародникът му Антич също се разписа отдалеч, а играчите на Балкан не върнаха нито точка в продължение на 3 минути. Така разликата надхвърли 20 точки (97-76) и мачът окончателно бе решен (ако изобщо някой се е съмнявал в победителя дори преди началото му). В последните 5 минути оставаше да се определи само победната разлика в полза на "Студентите" и това кой играч ще бъде най-резултатен в срещата.
 
Отговорът на първият въпрос е 25. Около числото 25 се въртеше и активът на тримата, които се "бореха" за титлата "топреазлизатор на мача" - македонците Перо Антич и Ристе Стефанов от Лукойл и босненецът Павле Болковац от Балкан. В крайна сметка Антич завърши като най-резултатен с 27 точки и много добра успеваемост в стрелбата - 12/15. Болковац не вкара нито точка в последната четвърт и си остана със споменатите вече 25, а Стефанов пък вкара най-много от своите именно в нея и общо 24 (вкл. 4 тройки).
 
Трябва да се отбележи и доброто представяне за Балкан на Атанас Радев, който записа само 5 точки, но пък овладя 7 борби, подаде 7 асистенции и блокира 2 стрелби на противника.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК - БАЛКАН
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БАЛКАН 
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А-1
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А-1
 
КЛАСИРАНЕ В МЪЖКАТА А-1 (ПЪРВА ОСМИЦА)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи