Три българки на плейофи за влизане в най-добрата лига в Испания


Три българки на плейофи за влизане в най-добрата лига в Испания
Виаонети Винарос с шанс за Лига Феменина
20-04-2008 16:09

Три българки ще играят плейофи за намиране на място сред най-добрите отбори, които ще се класират за Лига Феменина, най-добрата испанска лига за жени. Радостина Димитрова и Мария Цанкова с Виаонети Винарос и Теодора Ангелова с Гарбапром Бембибре ще участват на допълнителен турнир в началото на другия месец.
 

В последния кръг от шампионата на втора испанска дивизия Виаонети Винарос спечели победа като гост на Ла Бела Касабланка с 91-88 и завърши на трето място в своята дивизия с актив от 21 победи и само 5 загуби. Цанкова и Димитрова вкараха съответно 6 и 5 точки за успеха на своя тим.
 

В същата дивизия Биурарена на Радмила Нешева загуби само с 2 точки като гост на Експофинк 73-75 и зае място в златната среда.
 

В другата група Гарбапром Бембибре падна като гост на ММТ Естудиантес със 79-82, а Ангелова бе стопроцентова от линията за 3 точки (3/3) за общо 9 точки за 16 минути игра.
 

Арксил Комервия на Сара Маринова и Румяна Николовска загуби у дома от Ефмо със 66-77. Николовска отбеляза 13 точки и бе една от най-добрите на терена за отбора си. 

 

Отборите, кандидати за влизане в Лига Феменина са разпределни в две групи.

 

Група А

Пио 12

Дон Писо Жирона

Виаонети Винарос (с Радостина Димитрова и Мария Цанкова)

Гарбапром Бембибре (Теодора Ангелова) 

 

Група Б

КОП Креспи

Каха Рурал Верона Норте

ММТ Естудиантес

Феменино Сант Адрия 

 

Турнирът се провежда в Сантяго де Компостела от 30 април до 4 май. Отборите във всяка група играят помежду си, а първите два в класирането се класират за полуфиналите. Там се срещат на кръст А-1 с Б-2 и А-2 с Б-1. Победителите се класират за Лига Феменина.
 

За съжаление на българските фенове от там вече изпадна тима на българската националка Теодора ПетроваБургос. В предпоследният кръг от шампионата те загубиха с 23 точки у дома от лидера в класирането Рос Касарес Валенсия (60-83). Българката игра 9 минути и отбеляза 2 точки и подаде 2 асистенции. След този кръг Бургос остава само с 5 победи и няма никакъв шанс за спасение.
 

За сметка на това мъжкият Бургос с Йордан Бозов записа нова победа във втора испанска дивизия LEB Oro. Този път те спечелиха като гости над Сиудад де Лагуна Канариас с 86-80, а Бозов игра 9 минути и завърши с 6 точки. Те са далеч от зоната на изпадащите тимове, а до края на шампионата остават 4 кръга.


Веселка Тодорова с Ондарибия загуби катастрофално у дома от Феве Сан Хосе с 59-80. Бившата състезателка на ЦСКА игра малко повече от 9 минути и не се разписа. За разлика от тимът на Теодора Петрова, този на Тодорова остава в най-добрата испанска дивизия и догодина.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи