Варненският Академик изравни, Шишо мачка Чолаков


Варненският Академик изравни, Шишо мачка Чолаков
Балев най-добър в плейофите досега
21-04-2008 21:55

Ако някой ви каже, че играчите на Академик Варна са 0/14 от тройката и са пропуснали 14 от изпълнените 33 наказателни удара и ви попита за прогноза за краен резултат срещу Ямбол, отговорът ще бъде – убедителна победа с над 20 за тима на Иван Чолаков, нали? Да, ама не...
 

Академик спечели, при това накрая дори и без много да се напряга. Президентът на клуба, който е и в ролята на треньор на отбора от Варна Стоян Стоянов-Шишо надигра националния треньор на младежите и нов член на Управителния съвет на БФБ Иван Чолаков.
 

Варненският Академик победи гостуващия Ямбол у дома с 85-78 и внесе интрига в първата плейофна серия, като победите вече са 1:1 и трети мач ще определи отборът, който ще продължи в битката.
 

Мачът започна на пръв поглед спокойно, когато при стрелба на Александър Иванов от варненския отбор имаше съмнение за фал, какъвто не беше отсъден и един от най-опитните играчи на домакините - Борис Стоянов, следван от цялата скамейка тръгнаха да искат обяснение от главния съдия Койчо Желев. За пореден път той доказа, че му се покачва адреналина като свири във Варна и губи всякакъв контрол не само над събитията на терена, но и над самия себе си. Бяха отсъдени 2 технически нарушения срещу Академик – едно на Иванов, който абсолютно логично си поиска обяснение от съдията, а втория беше на Борис Стоянов, който не издържа при случващото се на терена. Наложи се полицията да влезе и внесе ред. Стоян Стоянов извади Борис Стоянов да почине за минутка две и се укроти. Така още в началото Ямбол натрупаха малка преднина, която на моменти до почивката достигаше 11-12 точки, но след бързи кошове в края на вторите 10 минути и успешна стрелба със сирената на Венелин Първанов за домакините, разликата беше само 5 преди 15-те минути почивка.
 

През втората част на мача страстите бяха поохладени и зрителите в залата се погледаха малко баскетбол. Очаквано Желев смени посоката и почти всички основни играчи на Ямбол натрупаха лични нарушения, което ги правеше много неефективни в защита. Един от основните играчи в отбора – Кирило Скуматов в крайна сметка за целия мач игра общо 6 минути, през които изчерпа лимита си от 5 лични нарушения. Станислав Говедаров, Мартин Дурчев, Стойо Чолаков висяха с по 4, а Вадим Река и Павел Маринов имаха по 3 фала. При тези обстоятелства домакините успяха да стопят разликата и да победят фаворита в серията, играл цял сезон в първата осмица на А-1, което обаче не си пролича много на игрището във Варна. 
 

Варненци бяха водени от отличния плеймейкър Калоян Попов, който вкара едва 4 точки, но записа 5 борби, 7 асистенции и 4 откраднати топки. Най–активен под коша както обикновено беше Николай Балев, който записа поредния си дабъл-дабъл – 34 точки (в повечето случаи бележеше необезпокояван), 10 борби и 5 асистенции. Още няколко мача срещу Ямбол този сезон и нищо чудно Балев да получи повиквателна от Гершон през лятото. Венелин Първанов добави 21 точки.
 

За Ямбол най–добре игра обичайният заподозрян – Станислав Говедаров, който записа 22 точки. 8 точки и 12 борби записа Вадим Река, влязъл като резерва и повярвал си, че може да стреля от зоната за три точки (0/5).  
 

Следващият решителен мач е на 23 април (сряда) в ямболската зала „Диана”, като се очакват отново сериозни искри в сблъсъка между двата отбора. Победителят се изправя срещу Левски на четвъртфиналите, които започват в събота.
 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА АКАДЕМИК ВАРНА – ЯМБОЛ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЯМБОЛ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА АКАДЕМИК ВАРНА 
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ПЪРВИЯ КРЪГ НА ПЛЕЙОФИ 2008 
 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ПЪРВИЯ КРЪГ НА ПЛЕЙОФИ 2008   


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи