Шай Щрикс: Имаме запитване от 4 български отбора до момента


Шай Щрикс: Имаме запитване от 4 български отбора до момента
Шай Щрикс
22-04-2008 21:54 | gong.bg

Четири български отбора са проявили интерес за участие в стартиращата следващия сезон Балканска лига. Надпреварата ще включва 10 отбора от 5 държави.

„Първата ни работна среща ще е на 9/10 май в София. Ще дойдат представители на балканските федерации и ще обсъждаме правилата на лигата. Ще дадем на федерациите формуляри и те трябва да ни дадат имената на клубовете до края на май, даже преди това – 20-24-ти май. Ръководствата на федерациите трябва да решат за клубовете, а ние да ги потвърдим, тъй като трябва да отговарят на нашите стандарти. Вярвам, че официалното събрание ще е в началото на юни – 6-7 юни, с жребий и всичко останало отново в София”, сподели един от основните организатори на Балканската лига бившият рефер Шай Щрикс.

Значи федерациите ще решат кои клубове от съответните страни ще участват?
"Да, федерацията и представителите на лигата. Нямаме нужда да се противопоставяме на федерациите. Ето например в Македония има 4 тима желаещи да участват. От Сърбия са 5 отбора. В Румъния има три тима, който искат да участват. В Гърция например бях в Лариса и двата тима искат да влязат в Балканската лига, но едва ли е възможно. Що се отнася до България, вече 4 отбора влязоха в контакт с нас. Ще влязат тези, които отговарят на нашите условия. Вярвам, че накрая всички ще са доволни. Ако не, останалите клубове могат да се пробват във втория сезон. Може надпреварата да се разшири на 12 отбора или 14 тима. Ще видим. Искаме първият сезон да мина добре. Да сме доволни. Не искаме да скачаме като луди. Държавите ще имат по два представителя първата година. Ще направим най-доброто, на което сме способни, но трябва да се учим. Нека първо завършим първия сезон и ако хората са доволни ще видим дали ще се включат още отбори."

Да разбираме, че е сигурно, че лигата стартира следващия сезон?
"Бихме искали да започнем в първите две седмици на октомври преди купа УЛЕБ и Еврокупата на ФИБА, които стартират в края на октомври. Ще се опитаме да адаптираме календара към европейските клубни турнири, за да не стават проблеми. Най-вероятно Финалната четворка на Балканската лига ще е през април."

Българските клубове, които желаят да влязат в балканската надпревара са 4, така ли?

"Да, имаме запитвания от 4 отбора до момента. Ще оставим на федерацията да вземе решение, когато всички се срещнем тук в София. Не искам да решавам от името на някой друг, но ние знаем точно какво искаме. Вярвам, че ще намерим най-доброто решение."


Коментари
winbet
ИНТЕРЕСНО ОТ МРЕЖАТА
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи