Дунав Еконт се оказа на първото място


Дунав Еконт се оказа на първото място
Анна Римпова с дабъл дабъл и отново във форма
24-04-2008 20:39

Тимът на Дунав Еконт измъкна първото място при жените буквално в последния възможен момент в редовния сезон. И то не заради разгромната си победа като гост над Славия с 42-81 - тя бе очаквана и резонна. Добрите новини за състезателките и щаба на русенския отбор дойдоха известно време след края на техния мач, когато те разбраха, че прекият им конкурент Лукойл Нефтохимик сензационно е загубил в Стара Загора. Това означаваше, че точковото съотношение от четирите двубои между двата големи съперника вече няма значение, защото Дунав Еконт завършва редовния сезон с 20 победи и 2 загуби, а Лукойл Нефтохимик - с 19-3. Така, при вероятния финал в плейофите между тях, сега русенският отбор е този, който ще има домакинско предимство в серията.
 
Подаръкът, който русенки получиха от отбора на Берое 07, бе добре дошъл за тях, но не трябва да се омаловажават и техните собствени усилия през сезона досега. Те спечелиха всичките си срещи именно с такива отбори, които играят с по-малки претенции за класиране, но с много борбеност и непримиримост (каквито са не само старозагорския тим, но и Рилски спортист, и Монтана 2003, и днешният съперник Славия). Дунав Еконт не допусна подобно подценяване и отпускане, или поне не дотам, че да загуби някой друг мач, освен двете си гостувания в Бургас. Напротив, победите им, включително при гостуванията на Берое 07, ставаха все по-убедителни.
 
Всичко това важи и за днешната среща в София. В нея след първата четвърт гостите от Русе водеха само с 3 точки (14-17). След това обаче затегнаха защитата и с типичните си бързи контраатаки започнаха неумолимо да увеличават преднината си. До почивката Дунав Еконт вече водеше с 16 точки разлика (22-38) и бе позволил на младия отбор на Славия да вкара само 8 точки за цялата втора четвърт.
 
След необичайно кратка почивка, началото на второто полувреме напомни за споменатата вече борбеност и непримиримост на по-скомните като амбиции отбори в женското първенство. В тези първи минути на третата четвърт младите момичета на Кирил Куков и Борислава Мандур не само изравниха играта, но и успяха да стопят част от пасива си. Все пак до края на частта гостенките отново взеха нещата в свои ръце и след 30 минути игра имаха преднина от 18 т. - 34-52. През последната четвърт те решиха да не се церемонят повече и окончателно разгромиха съпеника си, правейки финалната разлика в мача почти 40 точки. След добре свършената работа им оставаше вече само да следят резултата във все по-"завързващия" се мач в Стара Загора и да се надяват...
 
Иначе, сухата статистика от мача Славия - Дунав Еконт показа, че най-резултатна е била Петя Джамбазка от гостуващия отбор с 19 точки (8/10 при стрелбата за две точки). С най-голям комплексен принос за разгромната победа на Дунав Еконт пък е Анна Римпова - 14 точки и 13 борби. В пореден мач добре се включиха от скамейката младите Виктория Мирчева (11 точки и 6 борби) и Анета Митева (10 точки, 5 борби и 3 асистенции).
 
За Славия най-много вкара центърът Лиляна Илиева - 17 т., а Цветелина Николова бе единствената друга, която добави двуцифрен актив - 10. Всички 42 точки бяха дело на момичетата от стартовата петица, след като още по-младите попълнения от резервната скамейка не успяха да се разпишат.
 
Със спечеленото първо място в редовния сезон Дунав Еконт, вместо очаквания съперник НСА Делта, сега ще срещне в четвъртфиналната фаза на плейофите стария си познайник от региона Черно море Одесос. Баскетболистките на Славия пък отдавна знаеха противника си за тази фаза. Това е същият този "екзекутор" на Лукойл Нефтохимик - Берое 07 - и ако искат някакси да се доберат до полуфиналните плейофи, младите софиянки ще трябва на свой ред да поднесат сензация, което бъде още по-трудно в три мача... Но след тази вечер трябва да отчетем, че явно и в женското ни първенство няма нищо невъзможно.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА СЛАВИЯ - ДУНАВ ЕКОНТ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА СЛАВИЯ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ДУНАВ ЕКОНТ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А-1 ЖЕНИ 
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А-1 ЖЕНИ 
 
ТОП 10 НА ПОСЛЕДНИЯ (24-И) КРЪГ 
 
КРАЙНО КЛАСИРАНЕ В А-1 ЖЕНИ (ПЪРВА ШЕСТИЦА)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ В А-1 ЖЕНИ 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи