Агнеса Дойчинова - MVP на редовния сезон


Агнеса Дойчинова - MVP на редовния сезон
Агнеса Дойчинова беше MVP и за Купата
25-04-2008 12:51

По-наблюдателните и любознателни сред вас, читателите на bulgarianbasket.com, вероятно още снощи са кликнали върху линка "ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А-1 ЖЕНИ" в някой от трите репортажа за мачовете от последния кръг и са видели потвърждението за това, което отдавна се очакваше - MVP на редовния сезон при жените е ветеранката Агнеса Дойчинова от Рилски спортист със среден коефициент 20.5 от 22 мача.
 
Ние обаче по традиция в специална новина след всеки кръг ви очертавахме по-интересните факти около класацията за MVP на кръга, а сега в настоящата ще направим същото и за MVP на сезона. Все пак отчитаме и това, че MVP на последния, 24-и кръг стана Надежда Симеонова от Монтана 2003 за силните си изяви в мача, загубен у дома срещу отбора на Дойчинова. Това е трета, рекордна за сезона титла "MVP на кръга" за Симеонова (тя беше най-полезна и в 7-ия и в 14-ия кръг), а само 4 други състезателки имат повече от едно такова постижение: Анна Римпова (MVP на 6-ия и в 10-ия кръг) и Роксана Йорданова (MVP на 1-вия и в 13-ия кръг) - и двете от Дунав Еконт, Радостина Славова от Лукойл Нефтохимик (MVP на 15-вия и в 16-ия кръг) и Жанета Жельова от Берое 07 (MVP на 3-ия и в 18-ия кръг). Най-любопитното е обаче, че самата Агнеса Дойчинова, макар и най-полезна на целия сезон, само един път е била MVP на някой от кръговете.
 
Това, с което ветеранката и лидер на тима от Самоков беше убедително начело вече от дълго време във временното класиране по коефициент, е нейното постоянство в изявите. Тя на практика нямаше слаб мач, в два от от всеки три постигаше дабъл дабъл (14 от 22 - абсолютен хегемон по този показател), а доминираше освен в класациите за MVP, също и в тези по отделните показатели след всеки кръг (а също и общо за сезона - вж. по-долу). Тя бе практически незаменима за своя отбор - игра във всичките 22 мача, средно по 36.7 минути (номер 1 за сезона и по този показател) и само в 4 от тях постигна коефицент, който я остави извън Топ 10 на кръга. При своите 18 появявания в десетката, освен единствената си титла "MVP", Дойчинова има още 5 втори места, 2 трети, 3 четвърти, 2 пети и 2 шести - цели 15 появявания в Топ 5!
 
Ето я пък и цялата призова десетка по среден коефицент след края на редовния сезон, в която се вижда кои са подгласничките на Агнеса Дойчинова и какви са разликите между тях. Всички в Топ 10 имат участие в 18 или повече мача, с изключение на словашката националка Барбора Фабианова, която изигра само 9 през есента, преди да бъде освободена от Лукойл Нефтохимик (тя е и единствената чужденка в десетката):
 
1. Агнеса Дойчинова - 20.5
2. Наталия Топалова - 17.9
3. Жанета Жельова - 16.3
4. Цветомила Петрова - 16.2
5. Радостина Славова - 16.1
6. Барбора Фабианова - 15.5
7. Христина Минкова - 15.3
8. Надежда Симеонова - 15.1
9. Анна Римпова - 14.7
10. Елена Петрова - 13.9
 
В общите класациите по отделните показатели - точки, борби, борби в защита, борби в нападение, асистенции, отнети топки - ние също ви информирахме за временното класиране след всеки кръг. Дойчинова водеше през голяма част от времето по първите четири от тях и завършва като победителка по три.
 
Тя е убедителен топреализатор на първенството с по точно 22 точки средно на мач, следвана от Цветомила Петрова (19.4) и Наталия Топалова (16.3). Дойчинова е била и феноменалните 8 пъти реализатор номер едно на кръга - т.е, в 1/3 от всички кръгове на първенството, от които тя и отборът й са играли в 22; тя постави и рекорд за най-много точки в един мач (39 точки в 19-ия кръг), който след това бе изравнен, а после и подобрен от Цветомила Петрова (с 41); още 5 пъти ветеранката е била в Топ 3 на най-резултатните за кръга, общо 13 пъти!
 
Съвсем малко не й стигна и да има уникалното постижение "дабъл дабъл средно за сезона", след като в класацията по общо овладени борби е на върха със средно по 9.9 на мач. Далеч зад нея тук са младата й съотборничка Стефка Митева, изиграла 12 мача преди да се контузи тежко, с по 9 средно мач, и Надежда Симеонова с по 7.2. Дойчинова има 9 първи, 5 втори и 1 трето място в класациите по овладени борби за отделните кръгове.
 
Сред борците под противниковия кош тя също е безапелационна - 4.8 овладени топки в нападение средно на мач. Само 3.2 и 2.9 имат втората и третата в класирането - съответно Анна Римпова и Жени Димитрова.
 
Точно в последния кръг Дойчинова загуби първото си място по борби в защита, след като само 1 от 8-те й борби в мача с Монтана 2003 беше под собствения кош. Тук първа е Цветомила Петрова с 5.25 борби в защита средно на мач, толкова има и Стефка Митева, но от само 12-те си мача. Агнеса Дойчинова остана трета с 5.1.
 
Във временнното класиране по асистенции през голяма част от сезона водачеството си разменяха след почти всеки кръг опитните плеймейкъри Албена Бачкова от Берое 07 и Диана Найденова от Дунав Еконт. В крайна сметката титалата "подавач на сезона" завоюва Бачкова, след като в последния кръг записа отличните 9 асистенции и бе с основен принос за сензационната победа на своите над Лукойл Нефтохимик, която обърна наопаки схемата на плейофите. Тя завърши с 3.61 завършващи паса средно на мач, втора е Найденова с 3.1, а трета - Зорница Костова с 2.5.
 
"Шампионка" по отнети топки е крилото на Берое 07 Елена Петрова с по 3.24 средно на мач, пред съотборничката си Ралица Нанева (3.02) и отново Зорница Костова (2.82).
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА А-1 ЖЕНИ
 
ТОП 10 НА ПОСЛЕДНИЯ (24-И) КРЪГ
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА НА А-1 ЖЕНИ
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи