Монтепаски Сиена - Макаби Тел Авив (превю)


Монтепаски Сиена - Макаби Тел Авив (превю)
Ветеранът Дерик Шарп 6 пъти е играл на Файнъл Фор
02-05-2008 13:05

Първият от двата полуфинала на Файнъл Фор на Евролигата 2008, ще бъде класически сблъсък "нападение срещу защита". Макаби Елит Тел Авив стигна до Мадрид с най-добрата атака в Евролигата през сезона (83.5 точки ср. на мач), а Монтепаски Сиена постави нови рекорди по отнети топки (29 в една от срещите с Партизан и 14 ср. на мач) със своята отлична агресивна защита.
 
Нито един от двата тима преди началото на сезона не беше спряган сред фаворитите за титлата в турнира, но и двата показаха най-добрата възможна игра, когато това бе най-важно. Шампионите на Италия Монтепаски бяха единственият отбор, спечелил само в два мача своята четвъртфинална серия. Сега те заминават за Мадрид след победа във вътрешното си първенство с 63 точки разлика над Пиерел Капо д'Орландо, в която показаха, че са готови за Финалната четворка.
 
Макаби пък загубиха два поредни мача в совето първенство, но това може да означава, че те ще са още по-гладни за победа и добре подготвени за полуфиналите. Опитът е на страната на Макаби, със състав, в който 7 от играчите вече са играли на финална четворка. Монтепаски имат в редиците си само един. Израелците са победили италианския си съперник във всичките им 8 предишни сблъсъка, но 5 от тези победи са с 5 или по-малко точки.
 
Макаби Тел Авив ще вземе участие в седмия си Файнъл Фор за новото хилядолетие. Дерик Шарп и Тал Бърстийн са единствените, които са играли при всичките 6 предишни участия, но само те двамата и центърът Никола Вуйчич играха при последното - във финала за титлата през 2006 г. срещу ЦСКА Москва. Всъщност за Евролигата и тима от Израел това ще бъде исторически момент, тъй като той ще бъде единственият отбор, класирал се рекордните 10 пъти сред най-добрите четири в Европа, откакто през 1988 г. бе въведен форматът "Файнъл Фор".
 
Междувременно, за Монтепаски достигането до финална четворка е трето, след като за пръв път направиха това през 2003 г. Италианският отбор отива в Мадрид в страхотна форма, след като току що спечели редовния сезон на Апенините с 31 победи и само 3 загуби, най-доброто съотношение за един отбор в историята на първенството.
 
Има всички предпоставки за голям мач, в който Монтепаски ще се стреми към първия си финал в Евролигата, а Макаби още отсега мисли за спечелване на шеста европейска клубна титла.
 
МОНТЕПАСКИ - МАКАБИ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи