Първа работна среща на Балканската лига


Първа работна среща на Балканската лига
Работна среща на Балканската лига (Gong.bg)
10-05-2008 17:01 | Gong.bg

Представители на 5-те Балкански федерации - България, Гърция, Македония, Румъния и Сърбия присъстваха на първата работна среща на Балканската баскетболна лига в София, информира Гонг. Състезанието се организира от „Балкан спорт енд Травел” ООД, съвместно с федерациите на страните от региона и с тясното сътрудничество на ФИБА Европа.
 

В първия сезон на лигата - 2008/2009, 10 отбора ще вземат участие в надпреварата, като те ще бъдат разделени в 2 групи по 5 отбора. След приключване на груповата фаза, първите четири от всяка група продължават напред и играят по системата - 1-4, 2-3, 3-2, 4-1, като победителят ще бъде определен в 2 срещи на точкова разлика, и отборът с по-предно класиране в групите има право на втората решаваща домакинска среща. Лигата ще завърши с Финална четворка - 2 полуфинала и срещи за 3/4 място и финал, като мястото на първата Финална четворка 2009 ще бъде уточнено допълнително. Балканската надпревара ще бъде съгласувана с календара на ФИБА Европа и на местните федерации и ще продължи от октомври 2008 до излъчване на първенеца през март 2009.
 

„Определихме 6-7 юни за следваща среща и теглене на жребий. До тогава трябва да са ясни отборите. Турнирът ще завърши с Файнъл Фор”, сподели Роберт Гергов, който заедно с бившия рефер Шай Щрикс са основателите на Балканската лига.
 

Очаква се специално за тази среща в София да пристигнат генералният секретар на ФИБА Европа Нар Занолин и спортният директор Коста Илиев. Организаторите обявиха още, че по време на финалната четворка на Балканската лига ще участват и юношеските отбори на финалистите, за да се популяризира играта сред младите.
 
„Все още решение за клубовете. Решението ще бъде взето от съответната федерация. Това трябва да стане до началото на юни. Вярвам, че решението федерацията ще бъде прието от Борда на Балканската лига. Федерациите са важните членове на Балканската лига и ние ще ги уважаваме. Официалната среща, както разбрахте ще е на 6-ти юни. Всяка от федерациите има информация за клубовете, които имат желание да участват”, коментира Шай Щрикс.

Президентът на българската федерация по баскетбол Михаил Михов бе сред присъстващите на първата работна среща на Балканската лига. От българска страна присъстваха още изпълнителният директор Иван Ценов и генералният секретар Елеонора Рангелова.

Представители на Гърция бяха Андреас Пападопулос и Ставрос Елиниадис. От Македония пристигнаха президентът на местната баскетболна централа Даниел Димевски, генералният секретар Деян Лекич и директорът на националните отбори Илия Мерджановски. Босът на румънската федерация Кармен Токала също дойде за срещата в София, както и генералният секретар Раду Драганеску. Представител на Сърбия бе Миодраг Ражнатович.
 

На заседанието на Управителния съвет централата ни на 12-ти май ще бъдат определени правилата, по които ще се избират българските отбори. „Инициативата е много добра, ако се осъществи в този вид, в който се обсъждаше и би трябвало да помогне. Официално своето желание са обявили Левски, ЦСКА и Черно море. Изборът ще е лесен, след като се установят правилата”, коментира Михаил Михов.
 

Шампионите от Лукойл Академик също имат амбиции да се пуснат в Балканската надпревара.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи