Прийст Лодърдейл подписа с шампиона на Китай


Прийст Лодърдейл подписа с шампиона на Китай
PL продължава в лятната лига на Китай
12-05-2008 17:21

Бившата суперзвезда на Лукойл Академик Прийст Лодърдейл подписа с шампиона на Китай Гуангдонг и ще играе за този отбор в лятната лига на страната, която стартира на 21 май.
 

През изминалия сезон той се състезава в отбора на Ал Насър в Обединените Арабски Емирства като завоюва титлата на тази страна. Преди това Лодърдейл бе част от клуба Ал Итихад Джеда от Саудитска Арабия. С този отбор той спечели шампионата и на тази държава, а в клубното арабско първенство веднъж игра на финал (2006). PL бе основна единица във всички състави, а преди няколко дни той реши да приеме ново предизвикателство.
 

Отборът на Гуангдонг, също известен с прозвището Южните тигъри е шампион на Китай четири пъти за последните пет години. Единствено през 2007 те не успяха да станат първи в първенството на страната. Преди да бъде избран в драфта на НБА през 2007 и отиде в Милуоки Бъкс, крилото Ий Джианлиан бе част от отбора на Гуангдонг. 222-сантиметровият Лодърдейл игра в България от 2002 до 2004 година и бе един от играчите с най-много заслуги за издигането му на европейска сцена. Той бе един от най-доминиращите състезатели, идвали някога в България. Благодарение най-вече на него Лукойл Академик нямаха съперници у нас, а отборите в Европа се отнасяха с респект към „студентите”.  Триото Тодор Стойков-Браянт Смит-Лодърдейл ще се запомни като едно от най-силните през последните години в българския баскетбол. 
 

След като получи български паспорт през 2004 година, той напусна отбора на Лукойл Академик след което кариерата му продължи в азиатските страни. Първо бе привлечен от Саба Батери в Иран, но така и не изигра нито един мач за този отбор. Следва престоя му в Ал Итихад Джеда в Саудитска Арабия, а след това и в Ал Насър от Обединените Арабски Емирства. 
 

От Китай специално за BulgarianBasket.com, високият 222 сантиметра център сподели, че се чувства много добре и добави:
„Стартираме на 21 май в лятната лига на Китай. Отборът в който ще играя трябваше да избира между мен и Лоренцо Колман. Радвам се, че те предпочетоха мен,” каза Лодърдейл. „След края на лигата през юли мога да дойда в България и да видя старите си познати. Интересувам се от всичко, което се случва с баскетбола в страната, а България по принцип ми липсва.”
 
На 21 май Лодърдейл ще дебютира с екипа на Гуангдонг срещу Хей Лонг Джианг в първия кръг от лятната лига на Китай.
 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи