Начало на един предизвестен финал


Начало на един предизвестен финал
Феновете на Лукойл чакат нова купа
13-05-2008 13:32

Днес стартира финалът в плейофите на мъжкото първенство между отборите на Лукойл Академик и Балкан Ботевград. Първите две срещи от серията ще бъдат в спортния комплекс в Правец, докато третата в понеделник в Ботевград. Повече от три мача едва ли ще има по простата причина, че Лукойл Академик няма загубен мач в продължение на 563 дни в България. Все пак, ако случайно се стигне до четвърти мач, той ще бъде в зала "Балкан" точно след седмица време.
 

Двата отбора играха четири мача помежду си този сезон, всичките завършили с убедителни победи на „студентите”. Най-малката победа бе с 21 точки, а веднъж те победиха и с 35. Средната разлика в тези четири срещи по време на редовния сезон е 26.3 точки.
 

За Балкан сезона приключи с отстраняването на Левски на полуфинала. При това момчетата на Георги Младенов го сториха по един убедителен начин, без дори да загубят и среща. Оттук нататък им остава да играят добър баскетбол, а то на всички е ясно, че те достигнаха отдавна тавана на възможностите си. Балканци надскочиха себе си и завършиха пред уж далеч по-добрите селекции на Черно море, Спартак Плевен и Левски.
 

Още една възможност за Иван Лилов да потвърди силния си сезон и постави въпроса защо бе освободен от Лукойл Академик преждевременно, за Павле Болковац да покаже добрата си форма, за Дуейн Мортън да разкрие, че и на 37 години все още се справя чудесно в подкошието, за Наско Радев да оправдае доверието на Младенов за пореден път. Този път без ангажимент, защото серията е с предизвестен край и няма да има това напрежение, подобно на битката с Левски.
 

Лукойл Академик остава да изиграе последните си мачове от този сезон, който силно казано може да се нарече успешен. С повече похарчени средства, отколкото всички останали отбори, взети заедно и умножени по две или по три те на практика нямат никаква конкуренция у нас. В Европа обаче нещата стоят по-различно, а за нещо повече там все още „студентите” имат още много изпити за взимане. Остава открит въпроса какво създаде през тази година клуба и какво ще предложи Лукаич на Гершон като материал за работа през лятото.
 

Доминацията на Перо Антич и Уили Дийн в родния шампионат, подкрепяни от капитана Тодор Стойков, Ненад Чанак, Ристе Стефанов и Лари О’Банън ще продължи поне още три мача. Те доказаха, че дори с вързани очи бият и нямат проблеми у дома. Зрителите ще се порадват отново на класата им до понеделник, когато за шести пореден път ще бъде извоювана титлата на страната. Едно е сигурно, публиката от Ботевград и в трите мача ще бъде повече от тази на Лукойл Академик.
 

Балкан играе за първи път на финал на първенството от 1989 година, когато стана за последно и шампион.  
 

Срещата ще бъде и сблъсък на братята Антич, които игрят за сефте тази година в родното ни първенство. 
 

ЛЕВСКИ - БАЛКАН


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи