Скучно, Лукойл Академик си взе първия мач


Скучно, Лукойл Академик си взе първия мач
Уили Дийн отново неудържим
13-05-2008 20:19

Фаворитът Лукойл Академик нямаше проблеми като домакин в първата среща от финалната серия на Плейофи 2008 и победи Балкан с 29 точки разлика - 93-64. Всъщност именно разликата, с която Лукойл ще победи скромния тим от Ботевград е единствената "интрига" във всеки един от мачовете в тази серия. Добре позната картинка от целия сезон досега. Но Лукойл Академик може да победи само тези, с които играе, т.е. - вината за липсата на интрига не е у шампионите, а у останалите клубове, които през 2007/08 нямаха вече съвсем никакви аргументи срещу тях. Все пак достойни за уважение са усилията, които положи отборът на Балкан и неговият непримирим наставник Георги Младенов да окажат съпротива на далеч по-класния съперник във възможно по-дълги периоди от този първи мач. Със сигурност те ще положат такива усилия и в следващите два мача, но с още по-голяма сигурност резултатът ще бъде подобен и четвърта среща няма да има.
 
От гледна точка на резултата, (донякъде) интересна бе само първата четвърт. Три точно изпълнени наказателни удара на Иван Лилов дадоха предина от 0-3 за гостите. После Лукойл Академик логично "се взе в ръце" и набързо направи резултата 8-3. Все пак и Балкан даде заявка, ако не за друго, то поне за достойно представяне в мача, като отново, за втори и последен път, поведе - 8-9. Оттук нататък срещата си тръгна към неизбежния завършек - убедителна победа на "студентите" и повеждане с 1-0 в серията. От 18-15 те направиха серия от 8 безответни точки, за 26-15, а междувременно Иван Лилов набързо натрупа 3 фаула и това го направи по-неефективен в защита за останалите три четвърти (и до края той не извърши дори 1 ново нарушение). След първите 10 минути резултатът бе 26-17.
 
Въпреки зоновата защита, приложена от отбора на Балкан, в началото на втората четвърт шампионите направиха серия 9-2 и поведоха вече с 16 точки разлика. Тогава гостите показаха, че не харесват ролята на "боксова круша", като с типичния си дух, (макар и не много успешно тази вечер) играеше техният лидер Дуейн Мортън. От донкихотовския ентусиазъм на американския ветеран явно се заразиха и влезлият като резерва Александър Антич, и особено Атанас Радев, който още в тази втора четвърт отбеляза 9 точки и грабна 4 борби. Двамата се хвърлиха в битка с "вятърните мелници", в чиято роля в случая бяха разперилите ръце под коша Перо Антич и Ненад Чанак. Все пак разликата в ръста си каза думата ("малкият Антич" в един момент пазеше големия си брат, който е с 10-ина сантиметра по-висок от него) и до края на полувремето Антич и Чанак имаха вече по 10 точки в актива си. След няколко добри и резултатни комбинации на Балкан разликата бе намаляла до 9 точки при 37-28, но на почивката тя бе още по-голяма от преди - 17 точки в полза на домакините (49-32).
 
През голяма част от второто полувреме отборът на Балкан се държа достойно и не допускаше много по-голямо откъсване на "студентите", въпреки че за тях се разигра плеймейкърът Уили Дийн, а влезлият като резерва Ристе Стефанов започна да ниже любимите си тройки. След 6 безответни точки на Лукойл в началото на третата четвърт, до нейният край преднината на шампионите се колебаеше около в 20 точки, а в периодичното й скъсяване основна роля имаше с някои добри изяви Павле Болковац.
 
С най-добри изяви за гостите обаче продължаваше да бъде Наско Радев. Още в първите минути на последната четвърт (започнала при 71-50) той вече имаше записан дабъл дабъл, а отборът му отново намали пасива си до 17 точки (73-56). Все пак серия от 12-2 за Лукойл окончатено сломи съпротивата на тима от Ботевград - 85-58. Най-интригуващото, което стана в последните минути на мача, бяха две поредни тройки и един чадър на младока Янко Янков, влязъл от пейката на Балкан и явно горящ от желание за изява срещу шампионите. С това той само оформи финалния актив на своя тим при 89-64, преди домакините да вкарат още 4 точки за крайното 93-64.
 
За Лукойл Академик най-резултатен бе Уили Дийн с 21 точки, Перо Антич добави 17 и 11 борби, а с двуцифрен точков актив са още Тодор Стойков (15), Ненад Чанак и Ристе Стефанов (по 12).
 
За Балкан сърцатата игра на Наско Радев му донесе общо 17 точки и 10 борби, но и 4 грешки (целият отбор допусна 18). Единственият друг с двуцифрен брой точки (10) бе Павле Болковац, който записа и 5 борби и 4 асистенции.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ ПЪРВИЯ МАЧ ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК - БАЛКАН
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БАЛКАН

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ПЪРВЕНСТВОТО ЗА ЦЕЛИЯ СЕЗОН
 
ПЛЕЙОФНА СХЕМА ЗА СЕЗОН 2008

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи