БК Рилски спортист публикува официално писмо до БФБ на сайта си


БК Рилски спортист публикува официално писмо до БФБ на сайта си
14-05-2008 15:58 | Rilskibasket.com

БК "Рилски спортист" публикува на официалния си сайт писмо до Управителния съвет и Спортно-техническата комисия на БФБ. Ето писмото на клуба в пълния му вид:
 

"С oферта от 10.05.2008г. БК””Рилски спортист” – Самоков, кандидатства за организиране и провеждане на Държавните финали за подрастващи - Юноши, Момчета до 12г., Девойки, Кадетки, Момичета до 14г. и Момичета до 12г.

               
Кандидатстването за домакинства на тези финали не е самоцел за БК”Рилски спортист” - нашето желание е да бъдат предоставени възможно най-добри условия за състезатели,  треньори, длъжностни лица, гости, публика. За да може всеки да покаже максимума от това , на което е способен.
 

Особено е важно за БК”Рилски спортист”, а надяваме се и за БФБ, заключителните състезания в най-горната възраст – юноши, да бъдат проведени при възможно най-добри условия. През последните години, както в БК”Рилски спортист”, така и в няколко други клуба, израстнаха и се утвърдиха юношеските отбори, а и в мъжката А1, редица състезатели, родени през 1989 и 1990г., на които считаме, че трябва да се обръне особено голямо внимание. Защото всички вярваме,  тези момчета са бъдещето на българския баскетбол.
 

Считаме, че с въвеждането в експлоатация на Зала „Самоков” и най-високите изисквания за организация и провеждане на европейски  състезания  за подрастващи могат да бъдат изпълнени. Арена „Самоков” е една от малкото зали в страната (И ЕДИНСТВЕНАТА, КОЯТО СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ТРЕНИРОВКИ И СЪСТЕЗАНИЯ ЗА ПОДРАСТВАЩИ), които могат да предложат условия, близки до тези в развитите баскетболни страни в Европа. Залата,  игралното поле и отстоянията до трибуните,  уредите и съоръженията  са съобразени с всички изисквания за провеждане на състезания от най-високо ниво. 
 

ПОЛЗВАНЕТО НА ТОЗИ КОМПЛЕКС ЗА ТРЕНИРОВКИ И СЪСТЕЗАНИЯ ЩЕ ДАДЕ, ОСВЕН ДОБРА ПОДГОТОВКА, И НЕОБХОДИМОТО САМОЧУВСТВИЕ НА ТЕЗИ МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА, КОИТО СЛЕД МЕСЕЦ – ДВА ЩЕ ЗАЩИТАВАТ НАЦИОНАЛНАТА ФЛАНЕЛКА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЪРВЕНСТВА.
 

БК”Рилски спортист” е доказал през последните 7 - 8 години възможностите си за огранизация на баскетболни състезания.  От 2000г. насам град Самоков е домакинствал на ЕДИНАДЕСЕТ финала за подрастващи. Всичките състезания са проведени при много добра организация и без забележки от страна на отбори, длъжностни лица, ръководство на БФБ. Организацията на всички тези първенства е коствала на Клуба многократно по-високи разходи, в сравнение с разходите на гостуващ отбор.  при почти всички от тези финали гр. Самоков Е БИЛ ЕДИНСТВЕНИЯТ КАНДИДАТ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА ИМ. 
 

Никога през тези години БК”РИЛСКИ СПОРТИСТ” НЕ Е ОТКАЗВАЛ да организира и домакинства на всякакви състезания – финали, зони, междуобластни първенства, международни турнири, контролни мачове за подрастващи, мъже и жени; през последните 2-3 години стана традиция почти всеки от националните отбори да провежда най-малко един лагер в гр. Самоков. От всичко това хората от клуба – ръководство и треньори, сме спечелили единствено удовлетворението, че сме помогнали с нещо за развитието на баскетбола в България.  
 

Град Самоков и околността предоставят и отлични условия за настаняване, почивка и възстановяване. Климатът е особено подходящ за провеждане на подготовка и състезания през летните месеци. Практика през последните години е да предоставяме на гостуващите отбори правото на избор при настаняване (сред над 20 хотела в Самоков и над 50 в Боровец – практика е Клубът да осигурява директна връзка между хотелиери и гости). Може да се избира, според възможностите на гостите, между уютни евтини пансиони и хотели с по-висока категория на обслужване. Няма случай досега гостуващ отбор да е останал недоволен от условията за настаняване или качеството на предлаганата храна. 
 

Горепосоченото в резюме е отговор на всички критерии за оценка на кандидатурите за домакинства на финални състезания, посочени в нормативни документи (чл. 1.9 от Наредбата..).
 

През 2007г. БК”Рилски спортист” беше домакин на финалния турнир за юноши (доколкото ни е известно, друга официална кандидатура за домакинството не е подавана; около 1/2 от бъдещите участници в тазгодишния финал за юноши участваха във финалите на първенството в Самоков, а другата половина от състезателите – в първенството за кадети, проведено във Варна). 

              

Въпреки, че изобщо не е определен като критерий (а и не би трябвало – заради ежегодната промяна във възрастите и сътоветно – в участниците) СЧИТАМЕ ЗА ПЛЮС, А НЕ МИНУС ОРГАНИЗАЦИЯТА ОТ БК”РИЛСКИ СПОРТИСТ” НА ДЪРЖАВНИТЕ ФИНАЛИ ЗА ЮНОШИ ПРЕЗ 2007г. Първенството протече оспорвано почти винаги пред пълни трибуни, но в крайна сметка, и благодарение на организацията, приключи абсолютно безпроблемно и крайното класиране отговори на показаното от отборите. Очакваме тазгодишното първенство да е с още по-голям заряд. Домакинството на БК”Рилски спортист” в новата зала ще се радва на още по-голям зрителски интерес, а и ще предоставим (както и досега) еднакви условия за всички.

 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ 2007Г., при организацията на финалния турнир за юноши, се направи (изцяло финансирана от БК”Рилски спортист”) електронна статистика за всички мачове от турнира. Резултатите дадоха възможност на специалистите за изключително полезни анализи.  И ПРИ ТАЗГОДИШНИТЕ ДОМАКИНСТВА ЩЕ БЪДЕ ОСИГУРЕНА ЕЛЕКТРОННА СТАТИСТИКА, а при желание на БФБ всяка от срещите може да бъде предавана по сайта на БФБ и он-лайн.
               

СЧИТАМЕ, ЧЕ НАЙ-НОВОТО ПРЕДСТАВИТЕЛНО СПОРТНО СЪОРЪЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ – АРЕНА „САМОКОВ”, ТРЯБВА ДА СТАНЕ АРЕНА И НА ФИНАЛНИТЕ ПЪРВЕНСТВА ЗА ПОДРАСТВАЩИ – ЗАЩОТО ТЕ СА БЪДЕЩОТО НА БЪЛГАРСКИЯ БАСКЕТБОЛ И ЗАСЛУЖАВАТ ДА  ИМ БЪДАТ ПРЕДОСТАВЕНИ НАЙ-ДОБРИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ПОДГОТОВКА И СЪСТЕЗАНИЯ.
 

БК”РИЛСКИ СПОРТИСТ” В НАЙ-ГОЛЯМА СТЕПЕН МОЖЕ ДА ОСИГУРИ УСЛОВИЯ, ЗА ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ ДЪРЖАВНИТЕ ФИНАЛИ В НЕЗАБРАВИМ ПРАЗНИК НА БАСКЕТБОЛА.


Към 13.05.2008г.  БК”Рилски спортист” официално е получил решението на СТК за домакинство гр. Варна на турнира за  кадети (въпреки, че едва в края на този ден приключиха и последните мачове от зоналните първенства). Анонсирани обаче бяха домакинства и на други финални турнири. ОСОБЕНО НЕПРИЕМВЛИВО ЗА БК”РИЛСКИ СПОРТИСТ” ЩЕ БЪДЕ НЕОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ГР. САМОКОВ ЗА ДОМАКИН НА ФИНАЛНИЯ ТУРНИР ЗА ЮНОШИ (04.-08.06.2008г.), въпреки подробно представената оферта, с възможно най-добрите условия за провеждане на финални състезания. Спряганият за евентуален домакин – гр. Варна, е с големи традиции в баскетбола, вярваме – и с бъдеще. Условията в Зала „Христо Борисов”, предлаганото настаняване и храна обаче са далеч от изискванията за състезания от най-висок ранг. 
 

Коректните взаимоотношения, както между водещите баскетболни клубове в България, така и между тях и БФБ, изискват  детайлна оценка и обективен анализ при вземане на важни решения, които са свързани с развитието на подрастващите. 
 

Ето защо очакваме от БФБ обективни и далновидни решения.
 

ВЯРВАМЕ, че водещ мотив при вземането на подобни решения от страна на органите на  БФБ, ще бъде ЕДИНСТВЕНО БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ БАСКЕТБОЛ."
 

Писмото е подписано от председателят на БК”Рилски спортист”, инж. П. Георгиев.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи