След невероятен обрат Левски поведе в спора за бронза


След невероятен обрат Левски поведе в спора за бронза
Радионов с най-много точки за сезона
15-05-2008 22:50

Спартак Плевен сътвори нещо рядко срещано по баскетболните терени след като днес в зала „Триадица” те загубиха от Левски с 57-60. Някои ще кажат: какво толкова - паднали са от отбор, който ги биеше по време на сезона където ги хване, при това на техен терен. Е да, ама на почивката плевенчани водеха с цели 24 точки, които за тяхно съжаление се оказаха недостатъчни. Че Спартак Плевен е слаб гост – да, но пък да водиш с толкова много, при това срещу отбор, вкарал едва 18 точки през първото полувреме – това наистина дава отговор защо тимът на Дарин Великов играе далеч под възможностите си тази година. 
 

В интерес на истината, президентът на клуба Цветан Антов да бе играл сам срещу Левски през третата част, щеше да вкара повече от 3 точки. 
 
С играчите, с които разполага, Спартак Плевен трябваше да играе минимум в един финал, било за купата или за шампионата. Но уви, навън те се представят като едно посредствено отборче, събрано от кварталното игрище и пуснало се на екскурзия да опознае България. За цяла година Спартак Плевен успя да победи като гост единствено Сливен, Дунав и на два пъти Рилски спортист. За един отбор с много големи претенции и с що годе прилична селекция това определено е доста, доста малко.
 

Левски от своя страна през първото полувреме все още бе под "електрошока" от серията с Балкан на полуфинала. „Сините” изиграха най-слабите си 20 минути през този сезон и отбелязаха едва 18 точки - по 9 във всяка една от първите две части. В този момент със сигурност имаше едно хубаво нещо – добре, че Пини си тръгна по-рано и не можа да гледа този мач, за да се отчаe тотално от една дузина национали от отбора на Левски. Юлиан Радионов и Асен Великов имаха по 5 точки, Веско Веселинов с 4, Стефан Георгиев и Станислав Славейков бяха с по 2.
Отборът имаше стрелба от тройката - 2/15 - и 4/13 за 2 точки. Бяха хванали 12 борби срещу 22 на съперника. От другата страна Хрисимир Димитров и Саша Топчов разбиха защитата на домакините през тези първи 20 минути и вкараха съответно 13 и 10 точки, с по 7 борби всеки. Тоест двамата имаха общо 23 точки срещу 18 на целия Левски, както и 14 борби срещу 12 за домакините.
 

В 13-ата минута разликата стана 17 точки за гостите (11-28), а Станислав Славейков вкара първия си кош в 16-а минута за 18-33. До края на полувремето обаче вкарваха само гостите и заслужено на почивката те имаха аванс от 24 точки (18-42).
 

През второто полувреме сякаш двата отбора си бяха разменили екипите в съблекалните. Третата част ще остане със сигурност в аналите на плевенския баскетбол с вкараните едва 3 точки (1 на Димитров и 2 на Владимир Йоич от наказателни удари). Левски, най-вече чрез разигралите се Великов, Стефан Георгиев и Юлиан Радионов, успя да вкара първите 16 точки в частта за 34-42 преди Хриси да отбележи своя наказателен удар 4:18 преди нейния край. След 30 минути игра резултатът бе свален до само 4 точки (41-45) в полза на гостите и вече имаше оспорван мач, за щастие на всички фенове на баскетбола в зала „Триадица”.
 

Точно 4 минути преди края на мача резултата бе изравнен след кош на Славейков (50-50), а 3 минути и 14 секунди преди финалната сирена капитана на Левски Торо Георгиев изведе отбора си напред за 52-50. Минута по-късно разликата стигна дори и 6 точки 56-50 след пореден кош на Радионов, но в последната минута Спартак се опита да стори нов обрат в мача. Разочароващият в последно време хърватин Божо Барач отбеляза тройка 23 секунди преди края и намали на само точка 56-55. В последните секунди обаче „сините”, които имат проблеми от наказателната линия цяла година, не сгрешиха нито веднъж (по 2 успешни за Великов и Радионов) и затвориха успешно срещата. Плевенчани имаха топката 5 секунди преди края, но нямаха право на тайм аут и в крайна сметка, докато тя стигне до заложилия се в ъгъла Барач, времето изтече и Левски спечели с три точки (60-57).
 

Тази победа бе пета поредна на Левски срещу Спартак Плевен в този шампионат, а играчите на Дарин Великов не познават вкуса й срещу „сините” от февруари, но от миналата година. Сега предстои втори мач в Плевен в неделя, а в серията се играе до 2 победи.
 
Славейков и Радионов бяха най-резултатни за победителите с по 16 точки, а това бяха и рекорден брой за Юли за този сезон със синия екип. Радионов бе единственият от резервната скамейка на Левски, допринесъл с точков актив.
 

Торо завърши със седмия си дабъл дабъл за сезона в шампионата като 4 от тях са именно срещу Спартак Плевен – 12 точки и 10 борби. Великов също завърши с 12 точки, а Веселинов въпреки, че нямаше ден в стрелбата (0/9) успя да грабне 11 борби.
 

Отборно обаче целият тим на „сините” успя да отбележи само 3 от общо 24 стрелби от далечно разстояние (само 12.5 %).
 

За Спартак Димитров и Топчов завършиха с дабъл дабъл – Хриси с 18 точки и 11 борби, а Саша с 11 точки и 12 овладени топки.
 

През второто полувреме домакините надскочиха гостите с цели 11 борби (25-14), което даде отражение и на резултата. Играчите на Левски направиха доста контраатаки през вторите двадесет минути, довели до лесни кошове.
 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛЕВСКИ – СПАРТАК ПЛЕВЕН
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ВЪВ ФИНАЛИТЕ НА ПЛЕЙОФИ 2008
 
ПЛЕЙОФНА СХЕМА ЗА СЕЗОН 2008

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи